Aannemer: alles wat je moet weten

Lees meer over aannemers

Gratis offertes aanvragen

Home » Aannemer

Als je plannen hebt om een woning te laten bouwen, een aanbouw te realiseren of een verbouwing uit te voeren, dan zul je bijna zeker een aannemer nodig hebben. Een aannemer is een professionele bouwpartner die je wensen kan vertalen naar een concreet bouwplan en de werkzaamheden kan uitvoeren.

Maar wat doet een aannemer precies? En hoeveel kost een aannemer? Hieronder lees je alles wat je moet weten over aannemers.Wat is een aannemer?

Een aannemer is een bouwpartner die verantwoordelijk is voor de uitvoering van bouwprojecten. Dit kan variëren van nieuwbouw tot renovatie en van kleinere klussen tot grote projecten. De aannemer is verantwoordelijk voor het coördineren van de werkzaamheden en het sturen van het personeel.

Wat doet een aannemer?

Een aannemer is verantwoordelijk voor de uitvoering van alle werkzaamheden die nodig zijn om het bouwproject te realiseren. Hierbij kun je denken aan het maken van een bouwplan, het aanvragen van vergunningen, het regelen van materiaal en het uitvoeren van de daadwerkelijke werkzaamheden. Een aannemer kan dus verschillende werkzaamheden uitvoeren, variërend van kleine klussen tot grote bouwprojecten. Enkele voorbeelden van werkzaamheden die een aannemer kan uitvoeren zijn:

  • Bouwen van nieuwe woningen of bedrijfspanden
  • Renovatie van bestaande woningen of bedrijfspanden
  • Aanbouw of verbouw van woningen of bedrijfspanden
  • Plaatsen van dakkapellen of dakramen
  • Vervangen of plaatsen van kozijnen en deuren
  • Aanleggen of renoveren van elektra- en loodgieterswerk
  • Stucwerk en schilderwerk

Daarnaast kan een aannemer ook nog andere werkzaamheden uitvoeren, afhankelijk van de specialisatie en ervaring van de aannemer. Het is daarom belangrijk om goed te kijken naar de werkzaamheden die de aannemer kan uitvoeren en of deze passen bij je bouwproject.

Kortom, een aannemer kan een breed scala aan werkzaamheden uitvoeren en is een belangrijke partner in de uitvoering van bouwprojecten. Het is daarom van belang om een goede aannemer te vinden die past bij je wensen en eisen en om vooraf duidelijke afspraken te maken over de kosten en het verloop van het project.

Kosten van een aannemer

Als je een aannemer wilt inschakelen voor een bouwproject, dan is het belangrijk om rekening te houden met de kosten. De kosten van een aannemer kunnen sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de grootte van het project, de complexiteit van de werkzaamheden en de ervaring van de aannemer. Over het algemeen kun je rekening houden met een uurtarief van tussen de €30 en €60 per uur. Daarnaast kan de aannemer ook nog kosten rekenen voor materialen en eventueel andere bijkomende kosten zoals vergunningen.

Het is daarom verstandig om vooraf een duidelijke offerte te laten opstellen, zodat je precies weet waar je aan toe bent qua kosten. Hierbij is het ook belangrijk om te kijken naar eventuele extra kostenposten zoals meerwerk. Dit zijn werkzaamheden die tijdens het project nog bijkomen en niet zijn opgenomen in de oorspronkelijke offerte.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een aannemer?

Als je op zoek gaat naar een aannemer, dan is het belangrijk om op enkele zaken te letten. Zo is het verstandig om verwijzingen op te vragen en te kijken naar reviews van eerdere opdrachtgevers. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de specialisatie van de aannemer en of deze past bij de werkzaamheden die je wilt laten uitvoeren. Ook de ervaring en professionaliteit van de aannemer zijn belangrijke factoren om op te letten bij het maken van een keuze.

Tips voor de samenwerking met een aannemer

Om ervoor te zorgen dat de samenwerking met de aannemer soepel verloopt, zijn er enkele tips waar je rekening mee kunt houden. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om goede afspraken te maken en deze op papier te zetten. Daarnaast is het verstandig om regelmatig contact te hebben met de aannemer om de voortgang te bespreken en eventuele knelpunten op tijd op te lossen.

Kosten* Uitleg
€35,- per uur Nieuwbouw, simpele verbouwing, weinig gebruik van machines
€50,- per uur Kleine renovatiewerken, grote verbouwingen of gebruik machines

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten.
Bron: Bouwadviseur.

Veelgestelde vragen over aannemers

Hieronder vind je de antwoorden op enkele veelgestelde vragen over aannemers.

Wat is het verschil tussen een aannemer en een bouwbedrijf?

Een aannemer is een persoon of bedrijf dat verantwoordelijk is voor de coördinatie en uitvoering van bouwprojecten. Een bouwbedrijf is een bedrijf dat gespecialiseerd is in het uitvoeren van bouwwerkzaamheden en kan ook dienst doen als aannemer. Het verschil zit hem vooral in de rol die ze innemen bij het bouwproject.

Kan ik ook zelf werkzaamheden uitvoeren tijdens de bouw?

Het is mogelijk om zelf werkzaamheden uit te voeren tijdens de bouw, maar dit kan wel risico’s met zich meebrengen. Het is belangrijk om te weten welke werkzaamheden je zelf mag uitvoeren en welke werkzaamheden door een professional moeten worden gedaan. Daarnaast moet je ook rekening houden met de veiligheid en kwaliteit van het werk.

Wat is het voordeel van een aannemer inschakelen ten opzichte van zelf een project uitvoeren?

Een aannemer heeft de nodige ervaring en kennis om bouwprojecten op een professionele manier uit te voeren. Daarnaast kan een aannemer zorgen voor de juiste vergunningen en is hij verantwoordelijk voor de kwaliteit van het werk. Dit zorgt voor een grotere kans op succesvolle oplevering van het bouwproject.

Wat gebeurt er als er tijdens de bouw problemen ontstaan?

Als er tijdens de bouw problemen ontstaan, is het belangrijk om hier zo snel mogelijk actie op te ondernemen en de aannemer op de hoogte te stellen. De aannemer is verantwoordelijk voor de kwaliteit van het werk en zal dan ook proberen om het probleem op te lossen. Mochten er onverhoopt toch geschillen ontstaan, dan is het mogelijk om een geschillencommissie of mediator in te schakelen om tot een oplossing te komen.