Elektriciteit vernieuwen: alles wat je moet weten

Lees alles over elektriciteit vernieuwen

Gratis offertes aanvragen

Home » Nutsvoorzieningen » Elektriciteit vernieuwen

In een wereld waarin technologie en vooruitgang hand in hand gaan, is het belangrijk om ook onze elektrische systemen niet over het hoofd te zien. Welkom bij dit informatieve artikel over het vernieuwen van elektriciteit, een essentiële stap om de efficiëntie, veiligheid en bruikbaarheid van onze elektrische systemen te waarborgen.

De komende tekst neemt je mee in de wereld van het elektriciteit vernieuwen. We zullen dieper ingaan op de redenen waarom het vernieuwen van elektriciteit van cruciaal belang is, de kosten die erbij komen kijken, en hoe dit proces in zijn werk gaat. Met duidelijke uitleg en praktische voorbeelden zullen we je begeleiden bij het begrijpen van dit essentiële aspect van moderne huishoudens.Wanneer moet je elektriciteit vernieuwen?

Het is belangrijk om te weten wanneer het tijd is om je elektriciteit te vernieuwen. Hier zijn enkele situaties waarin je serieus moet overwegen om een update uit te voeren:

 • Ouderdom: als je huis meer dan 25 jaar oud is en het elektrische systeem nog niet is bijgewerkt, is het waarschijnlijk tijd voor een vernieuwing. Oude bedrading en componenten kunnen gevaarlijk worden na verloop van tijd.
 • Frequente problemen: als je merkt dat je regelmatig te maken hebt met stroomuitval, knipperende lichten of gesprongen zekeringen, kan dit wijzen op een verouderd systeem dat niet meer aan je behoeften voldoet.
 • Toevoeging van nieuwe apparaten: als je van plan bent om nieuwe apparaten aan te schaffen, zoals een elektrische auto of een hot tub, kan je bestaande systeem mogelijk niet genoeg vermogen leveren. Het is dan een goed moment om je systeem te vernieuwen.
 • Renovaties: bij het uitvoeren van renovaties in je huis is het vaak verstandig om ook je elektrische systeem onder de loep te nemen. Het is een kans om eventuele verouderde delen te vervangen en te zorgen dat alles aan de nieuwste normen voldoet. Uiteraard is dit ook belangrijk als onderdeel van de ruwbouw en nutsvoorzieningen.
 • Verhoogd energieverbruik: als je merkt dat je energierekeningen hoger zijn dan normaal, kan dit duiden op inefficiënte elektriciteitsvoorziening. Een update kan helpen om je verbruik en kosten te verminderen.

In het algemeen is het raadzaam om periodiek je elektrische systeem te laten beoordelen door een professionele elektricien. Zij kunnen bepalen of een vernieuwing nodig is en je adviseren over de beste stappen om te nemen. Onthoud dat de veiligheid van je huis en het welzijn van je gezin voorop staan, dus wacht niet te lang om actie te ondernemen als dat nodig is.

De voordelen van elektriciteit vernieuwen

Elektriciteit vernieuwen biedt een scala aan voordelen die niet alleen betrekking hebben op je huis, maar ook op je portemonnee en het milieu. Laten we eens wat dieper ingaan op deze voordelen:

 • Veiligheid: een van de belangrijkste voordelen van elektriciteit vernieuwen is de verbeterde veiligheid. Oudere elektrische systemen kunnen verouderd raken en mogelijk leiden tot kortsluiting, oververhitting en zelfs brand. Door je systeem te vernieuwen, kun je ervoor zorgen dat alles voldoet aan de nieuwste veiligheidsnormen.
 • Efficiëntie: Nieuwere elektrische systemen zijn vaak efficiënter in het leveren van stroom. Dit betekent dat je minder energie verspilt en dus lagere energierekeningen hebt. Bovendien kunnen moderne apparaten en technologieën beter werken met een efficiënter elektrisch systeem.
 • Hernieuwbare energie: bij het vernieuwen van elektriciteit is er een kans om hernieuwbare energiebronnen te integreren, zoals zonnepanelen of windturbines. Dit stelt je in staat om deels of volledig zelfvoorzienend te zijn als het gaat om elektriciteit, waardoor je niet alleen bespaart op je rekeningen, maar ook bijdraagt aan een groenere toekomst.
 • Toekomstbestendigheid: elektriciteit vernieuwen betekent dat je je huis klaarmaakt voor toekomstige technologische ontwikkelingen. Met de snelle groei van elektrische voertuigen, slimme apparaten en andere technologieën, is een modern elektrisch systeem essentieel om te kunnen profiteren van deze innovaties.
 • Vastgoedwaarde: een huis met een bijgewerkt en modern elektrisch systeem heeft vaak een hogere vastgoedwaarde dan een vergelijkbaar huis met een verouderd systeem. Het vernieuwen van je elektriciteit kan dus een investering zijn die zich op de lange termijn terugbetaalt.

Elektriciteit vernieuwen kosten

Soort project Gemiddelde prijs Bijzonderheden
Complete woning € 5.000 Inclusief aanleggen van elektra, vervangen van meterkast, stopcontacten aanleggen, aardlekschakelaar
Tuinhuis € 460 Elektriciteit voor buiten het huis
Woonkamer € 565 Voornamelijk verlichting en thermostaat
Keuken/washok/badkamer € 840 Verlichting en zwaardere apparatuur op krachtstroom
Veranda € 970 Grenzend aan huis, schakelaars in woning, aansluiting voor zware apparatuur

Hoe gaat elektriciteit vernieuwen in zijn werk?

Elektriciteit vernieuwen omvat een reeks stappen om bestaande systemen te upgraden naar modernere en duurzamere varianten. Hier zijn de basisstappen:

 1. Evaluatie: een elektricien inspecteert je huidige elektrische systeem om vast te stellen wat er moet worden vervangen of geüpgraded.
 2. Ontwerp: op basis van de evaluatie wordt er een nieuw ontwerp gemaakt dat voldoet aan je behoeften en de nieuwste normen voor veiligheid en efficiëntie.
 3. Installatie: de elektricien installeert nieuwe bekabeling, schakelaars, stopcontacten en andere componenten volgens het ontwerp.
 4. Aansluiting: als het gaat om hernieuwbare energiebronnen, wordt de nieuwe apparatuur zoals zonnepanelen of windturbines aangesloten op het netwerk.
 5. Testen en inspectie: het nieuwe systeem wordt grondig getest om ervoor te zorgen dat alles correct functioneert en voldoet aan de vereiste normen.

Extra opties bij elektriciteit vernieuwen

Optie Gemiddelde prijs* Omschrijving
Buitenwandcontactdoos €245,- Zorg ervoor dat je ook buiten stroom hebt, bijvoorbeeld voor je tuingereedschap of feestverlichting.
Buitenlicht op schakelaar €200,- Bedien het buitenlicht van binnenshuis met een handige schakelaar.
Tijdschakelaar €260,- Programmeer wanneer de stroomverbinding automatisch wordt uitgeschakeld.
Grondkabel plaatsen 10/15 m incl. binnenschakelaar €350,- Perfect voor het aansluiten van apparatuur in je tuin, zoals een waterornament of vijverpomp.
Klokthermostaat €200,- Bespaar energie door de temperatuur vooraf in te stellen voor verschillende tijdsperiodes.
Extra dubbele wandcontactdoos €160,- Vergroot de capaciteit van je elektrische systeem met extra stopcontacten.
Verplaatsen wandcontactdoos €90,- Verbeter het gebruiksgemak of esthetiek door wandcontactdozen te verplaatsen.
Verlagen wandcontactdoos €55,- Maak wandcontactdozen toegankelijker door ze lager te plaatsen.
Aanbrengen extra groep met aansluiting €280,- Voorzie nieuwe ruimtes of zware apparatuur van een extra stroomgroep.
Aanbrengen van loze leiding €120,- Leg een lege buis aan voor toekomstige stroombehoeften op specifieke locaties in je huis.

*Dit zijn gemiddelde kosten.

Pas je elektriciteit aan op je wensen

Met deze aanvullende opties kun je je elektriciteitssysteem aanpassen aan je specifieke behoeften. Stel je voor dat je buiten kunt werken met stroom binnen handbereik dankzij een buitenwandcontactdoos. Of wat dacht je van het gemak van het bedienen van je buitenlicht van binnenuit met een schakelaar?

Een tijdschakelaar kan je helpen energie te besparen door te zorgen dat stroom op specifieke tijden wordt afgesloten, terwijl een grondkabel je de mogelijkheid biedt om externe apparatuur veilig en efficiënt aan te sluiten.

Met een klokthermostaat kun je de temperatuur in je huis reguleren op basis van je dagelijkse routine. En als je behoefte hebt aan meer stopcontacten of als je de bestaande wilt verplaatsen of verlagen, dan zijn er opties om dat te doen.

Investeer in comfort en efficiëntie

Het toevoegen van extra functionaliteit aan je elektriciteitssysteem kan een slimme investering zijn in je dagelijkse comfort en energie-efficiëntie. Het aanbrengen van een extra groep met aansluiting kan handig zijn als je van plan bent om nieuwe kamers te bouwen of zwaardere apparatuur te gebruiken. Een loze leiding aanbrengen biedt flexibiliteit voor toekomstige elektrische behoeften zonder dat je muren opengebroken hoeven te worden.

Of je nu kleine aanpassingen wilt maken of een uitgebreide vernieuwing overweegt, deze extra opties kunnen je elektrische systeem nog beter maken, op maat gemaakt voor je levensstijl en behoeften.

Veelgestelde vragen over elektriciteit vernieuwen

Hieronder krijg je antwoord op de meest gestelde vragen over elektriciteit vernieuwen.

Kan ik mijn eigen elektriciteit vernieuwen?

Hoewel sommige kleine upgrades mogelijk zijn voor de doe-het-zelver, is het over het algemeen aan te raden om een professionele elektricien in te schakelen om ervoor te zorgen dat alles veilig en volgens de voorschriften wordt gedaan.

Wat is het voordeel van een smart home systeem bij elektriciteit vernieuwen?

Een smart home systeem stelt je in staat om je elektriciteitsverbruik nauwkeurig te volgen en te beheren. Dit kan leiden tot efficiënter energiegebruik en kostenbesparingen.

Wat is het belang van aardlekschakelaars?

Aardlekschakelaars beschermen tegen elektrische schokken en brand door de stroom uit te schakelen wanneer er een lek wordt gedetecteerd. Ze zijn van vitaal belang voor de veiligheid van een elektrisch systeem.