Dakrenovatie: kosten en informatie

Lees meer over dakrenovaties.

Gratis offertes aanvragen

Home » Dak » Dakrenovatie kosten

Als je overweegt om je dak te renoveren, is het belangrijk om je goed te informeren over de verschillende factoren die van invloed kunnen zijn op de prijs en het proces. Op deze pagina lees je enkele belangrijke aspecten, zoals het type dak en de renovatiemethode, en hoe deze van invloed kunnen zijn op de kosten.

Daarnaast lees je over wanneer het tijd is om je dak te renoveren en hoe het werk van een dakdekker eruit ziet. Hopelijk helpt dit artikel je bij het maken van een goede beslissing over het renoveren van je dak.


Wat kost een dakrenovatie?

De kosten voor dakrenovatie zijn afhankelijk van verschillende factoren. Het type dakbedekking, de grootte van het dak en de staat van het dak zijn belangrijke factoren die de kosten bepalen. De kosten voor een dakrenovatie kunnen variëren van €50,- tot €150,- per vierkante meter. Het is belangrijk om offertes te vergelijken om de beste prijs te krijgen voor uw dakrenovatie.

Dakrenovatie plat dak

De kosten van het renoveren van een plat dak ligt gemiddeld tussen de €2.250,- tot €2.750,- voor een dak van 50 m². Je hebt zelf invloed op de prijs door voor een ander soort dakbedekking te kiezen, of door het nieuwe dakbedekking over het oude te laten plaatsen. Dit wordt ook wel een ‘sarkingdak’ genoemd. Laat voor de renovatie een inspectie uitvoeren zodat je zeker weet dat je alleen laat renoveren wat ook echt gerenoveerd moet worden.

Dakrenovatie schuin dak

Voor een schuin dak van 50 m² betaal je gemiddeld €2.500,- tot €6.000,-. Het grote verschil in prijs komt doordat dakbedekking zoals riet een stuk duurder is dan dakpannen. Daarnaast is het plaatsen van een schuin dak vaak lastiger dan dat van een plat dak. Voor een duidelijk overzicht van de gemiddelde kosten per m² per materiaal kun je een kijkje nemen in het onderstaande schema.

Kosten dakrenovatie per m² 2024

Dakbedekking Kosten per m²*
Bitumen €45,-
EPDM €50,-
PVC €55,-
Groen dak €55,-
Dakpannen €55,-
Leien €85,-
Riet €100,-
Zink €80,-

*Dit gaat om gemiddelde prijzen.

Welke factoren beïnvloeden de prijs?

Voordat je een duidelijk beeld kunt krijgen van wat je dakrenovatie ongeveer gaat kosten is het goed om te weten wat de prijs kan beïnvloeden. Het werd hierboven al genoemd, maar er zijn nog veel meer factoren die voor een verschil in prijs kunnen zorgen.

Dakbedekking materialen

Er zijn verschillende materialen beschikbaar voor dakbedekking. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen en kan een verschil maken in de kosten van de dakrenovatie. Hier zijn enkele materialen die worden gebruikt voor dakbedekking:

 • Bitumen: Dit materiaal is duurzaam en heeft een lange levensduur. Het is ook relatief goedkoop in vergelijking met andere materialen. Bitumen wordt vaak gebruikt voor platte daken.
 • Pannendaken: Dakpannen zijn duurzaam en hebben een lange levensduur. Ze zijn echter ook duurder in vergelijking met andere materialen. Pannendaken zijn populair vanwege hun esthetische waarde.
 • Metalen daken: Metalen daken zijn duurzaam en hebben een lange levensduur. Ze zijn ook licht van gewicht en gemakkelijk te installeren. Metalen daken zijn ideaal voor daken met een helling.

Asbest op het dak

Asbest op het dak kan de prijs van een dakrenovatie aanzienlijk verhogen. Asbest is een gevaarlijk materiaal dat niet langer wordt gebruikt in de bouw, maar het komt vaak voor op oudere daken. De verwijdering van asbest is een complex proces dat moet worden uitgevoerd door een gecertificeerd bedrijf. Het proces is arbeidsintensief en vereist speciale veiligheidsmaatregelen. Dit betekent dat de kosten van een dakrenovatie aanzienlijk hoger kunnen zijn als asbest aanwezig is op het dak.

Type dak

Het type dak kan ook van invloed zijn op de prijs van een dakrenovatie. Sommige daken zijn gemakkelijker te renoveren dan andere. Een plat dak bijvoorbeeld, is over het algemeen eenvoudiger te renoveren dan een schuin dak. Daarnaast zijn sommige materialen duurder dan andere. Bijvoorbeeld, een dak van natuurlei is over het algemeen duurder dan een dak van betonpannen.

Type renovatie

Het type renovatie kan ook van invloed zijn op de prijs. Als alleen kleine reparaties nodig zijn, zal de prijs van de renovatie lager zijn dan wanneer het hele dak moet worden vervangen. Een volledige dakrenovatie is duurder, maar kan op lange termijn wel voordeliger zijn.

Hoeveelheid m²

De oppervlakte van het dak is ook van invloed op de prijs van een dakrenovatie. Hoe groter het dak, hoe hoger de prijs. Dit komt omdat er meer materialen en arbeid nodig zijn om een groter dak te renoveren. De prijs kan ook hoger zijn als het dak moeilijk bereikbaar is, bijvoorbeeld als het dak hoog is of als er obstakels zijn die moeten worden overwonnen.

Zonnepanelen

Als er zonnepanelen op het dak geïnstalleerd moeten worden of als er al zonnepanelen op het dak aanwezig zijn, kan dit de prijs van een dakrenovatie verhogen. De zonnepanelen moeten worden verwijderd voordat de renovatie kan beginnen en na de renovatie opnieuw worden geïnstalleerd. Dit kan extra kosten met zich meebrengen.

Dakisolatie

Tot slot kan de aanwezigheid van dakisolatie de prijs van een dakrenovatie beïnvloeden. Als er nog geen dakisolatie aanwezig is, kan dit tijdens de renovatie worden geïnstalleerd. Dit kan de energie-efficiëntie van uw huis verbeteren en op lange termijn geld besparen op je energierekening. Het installeren van dakisolatie kan de kosten van de renovatie verhogen, maar kan op lange termijn wel voordeliger zijn.

Wanneer is een dakrenovatie nodig?

Een dakrenovatie is nodig als het dak beschadigd is of als het dak versleten is. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals stormschade, ouderdom of achterstallig onderhoud. Hier zijn enkele tekenen dat je dak mogelijk een renovatie nodig heeft:

 • Als er water binnenkomt via het dak, kan dit duiden op lekkages. Dit kan worden veroorzaakt door beschadigde dakbedekking, versleten dakgoten of andere problemen.
 • Verkleuringen: Als je verkleuringen of vochtplekken ziet op het plafond of muren, kan dit duiden op een lekkage in het dak.
 • Afbladderende verf: Als de verf op de binnenkant van uw huis begint af te bladderen, kan dit duiden op een lekkage in het dak.
 • Versleten dakbedekking: Als de dakbedekking versleten of beschadigd is, kan dit leiden tot lekkages en andere problemen.

Het dak laten renoveren door een dakdekker

Als je vermoedt dat je dak beschadigd is of aan vervanging toe is, is het belangrijk om een professionele dakdekker in te schakelen. De dakdekker zal het dak inspecteren om te bepalen wat er precies nodig is en zal een offerte opstellen met de geschatte kosten.

Voordat de renovatie kan beginnen, moet het dak worden voorbereid. Dit betekent dat de oude dakbedekking moet worden verwijderd en dat het dak moet worden schoongemaakt. Als er reparaties nodig zijn, worden deze eerst uitgevoerd voordat de nieuwe dakbedekking wordt aangebracht.

De nieuwe dakbedekking kan bijvoorbeeld bestaan uit dakpannen, bitumen of EPDM. Als de nieuwe dakbedekking is aangebracht, wordt het dak afgewerkt. Dit betekent dat de dakgoten, schoorstenen en andere onderdelen worden afgewerkt om ervoor te zorgen dat het dak er mooi en professioneel uitziet.

Het is belangrijk om een professionele dakdekker te kiezen die ervaring heeft met het soort dak dat je hebt en die garantie biedt op het werk dat ze verrichten. Door te investeren in een kwalitatieve dakrenovatie, kun je ervoor zorgen dat je dak weer jarenlang mee kan gaan en je huis beschermt tegen weersinvloeden en andere schade.

Dakrenovatie tips

Een dakrenovatie kan een groot project zijn. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je renovatie succesvol is:

 • Kies het juiste materiaal: Kies het juiste materiaal voor je dakrenovatie op basis van je budget, esthetiek en functionaliteit.
 • Kies een professionele dakdekker: Kies een professionele dakdekker die ervaring heeft met dakrenovaties en die goede referenties heeft.
 • Onderhoud het dak: Onderhoud je dak regelmatig om de levensduur te verlengen en problemen te voorkomen.
 • Kies voor duurzaamheid: Kies voor duurzame materialen en overweeg energiebesparende opties.

Veelgestelde vragen over dakrenovatie

Hieronder vind je de antwoorden op enkele veelgestelde vragen over dakrenovaties.

Hoe lang duurt een dakrenovatie?

De duur van een dakrenovatie is afhankelijk van de grootte van het dak en zijn staat. Gemiddeld duurt een dakrenovatie tussen de 2 en 5 dagen.

Moet ik mijn dak volledig vervangen of kan het gerepareerd worden?

Dit hangt af van de staat van je dak. Alsjew dak in slechte staat verkeert, kan een volledige vervanging nodig zijn. Als het dak nog in goede staat is, kunnen kleine reparaties voldoende zijn.

Hoe vaak moet ik mijn dak renoveren?

Dit hangt af van het materiaal van je dakbedekking en de weersomstandigheden waaraan het dak wordt blootgesteld. Over het algemeen moet een dak om de 20-30 jaar worden gerenoveerd.