Glas plaatsen: alles wat je moet weten

Lees alles over glas plaatsen

Gratis offertes aanvragen

Home » Afbouw » Glas plaatsen

Glas plaatsen – het klinkt als een alledaagse taak, maar er schuilt meer achter dan je denkt. Of je nu een oud raam wilt vervangen, je huis wilt upgraden met energiezuinig glas of gewoon een nieuw uitzicht wilt hebben, glas plaatsen is een proces dat vakmanschap en precisie vereist. Het is een belangrijk onderdeel van de afbouw. In dit artikel duiken we dieper in het proces van glas plaatsen, behandelen we verschillende soorten glas en beantwoorden we enkele veelgestelde vragen.Wat kost glas plaatsen?

Bij het overwegen van het plaatsen van glas, is het belangrijk om in gedachten te houden dat de kosten variëren op basis van het type woning en de oppervlakte van de ramen. Voor een appartement met een ramenoppervlakte van 15 m² kun je gemiddelde prijzen verwachten die variëren van €1.800,- tot €2.200,-. Als je in een tussenwoning woont en een ramenoppervlakte van 20 m² hebt, zou je rekening moeten houden met kosten in het bereik van €2.500,- tot €2.800,-.

Hoekwoningen, met hun grotere ramenoppervlakte van ongeveer 30 m², brengen doorgaans hogere kosten met zich mee. Hier kun je verwachten dat het plaatsen van glas je ergens tussen de €3.500,- en €4.000,- zal kosten. Voor diegenen die in een twee-onder-een-kapwoning wonen, waar de ramen ongeveer 35 m² beslaan, kunnen de prijzen naar schatting variëren van €4.400,- tot €4.900,-.

Voor degenen die het voorrecht hebben om in een vrijstaande woning te wonen en genieten van een ruimere ramenoppervlakte van 50 m², is het plaatsen van glas een grotere investering. Hier kunnen de kosten oplopen tot ergens tussen de €6.500,- en €7.000,-. Het is belangrijk op te merken dat deze prijzen gemiddelde schattingen zijn en kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de locatie en de specifieke omstandigheden van het project.

Glas plaatsen kosten per woning 2024

Woningtype Ramen in m² Gemiddelde prijzen
Appartement 15 m² €1.800,- tot €2.200,-
Tussenwoning 20 m² €2.500,- tot €2.800,-
Hoekwoning 30 m² €3.500,- tot €4.000,-
2 onder 1 kap 35 m² €4.400,- tot €4.900,-
Vrijstaande woning 50 m² €6.500,- tot €7.000,-

Nu we een overzicht hebben van de prijzen op basis van het type woning en de oppervlakte van de ramen, laten we eens kijken naar de verschillende soorten glas die beschikbaar zijn.

Soorten glas

Niet al het glas is hetzelfde. Er zijn verschillende soorten glas met verschillende eigenschappen en prijskaartjes. Laten we enkele van de meest gangbare opties doornemen:

Dubbel Glas

Dubbel glas, ook wel isolatieglas genoemd, bestaat uit twee glasplaten met een laag lucht of gas ertussen. Dit zorgt voor een betere isolatie en geluidswering. De gemiddelde kosten voor dubbel glas variëren van €125,- per m².

HR Glas

Hoogrendementsglas (HR) is een verbeterde versie van dubbel glas. Het heeft een dunne, onzichtbare metaallaag die warmte reflecteert naar binnen en tegelijkertijd de warmte binnenhoudt. Hierdoor bespaar je op energiekosten. De kosten voor HR glas liggen gemiddeld rond €130,- per m².

HR+ en HR++ Glas

HR+ en HR++ glas gaan nog een stap verder in energie-efficiëntie. Ze hebben meerdere lagen metaalcoating en een nog betere isolerende werking. HR+ glas kost ongeveer €135,- per m², terwijl HR++ glas ongeveer €140,- per m² kost.

HR+++ Glas

HR+++ glas, ook wel bekend als triple glas, biedt de hoogste isolatiewaarde. Het bestaat uit drie glasplaten met meerdere lagen metaalcoating. Dit type glas is ideaal voor energiezuinige woningen. Vanwege zijn superieure eigenschappen is HR+++ glas echter wat duurder, met gemiddelde kosten van €180,- per m².

Soorten glas kosten 2024

Glassoort Materiaalkosten per m2 glas Arbeidskosten glaszetter Overig (o.a. voorrijkosten) Totaalprijs per m2
Dubbel glas €65,- €50,- €10,- €125-,
HR glas €70,- €50,- €10,- €130,-
HR+ glas €75,- €50,- €10,- €135,-
HR++ glas €80,- €50,- €10,- €140,-
HR+++ glas €120,- €50,- €10,- €180,-

Bron: https://glashandelgids.nl/glaszetter-prijzen/

Hoe wordt glas geplaatst?

Het plaatsen van glas is geen klus voor de doe-het-zelver. Het vereist vaardigheden, precisie en de juiste gereedschappen. Hier is een algemeen overzicht van het proces:

  • Meten en voorbereiden: Allereerst wordt de opening nauwkeurig gemeten om te zorgen dat het nieuwe glas perfect past. Daarna worden oude ramen en afdichtingen verwijderd.
  • Plaatsen van het glas: Het nieuwe glas wordt voorzichtig in de opening geplaatst. Afhankelijk van het type glas en het kozijn kan dit enige tijd in beslag nemen.
  • Afdichten: Het glas wordt stevig vastgezet met hoogwaardige afdichtingen om luchtlekken en tocht te voorkomen. Dit draagt bij aan een goede isolatie.
  • Afwerking: Ten slotte wordt het glas schoongemaakt en netjes afgewerkt. Eventuele randen worden netjes afgewerkt en overtollige kit wordt verwijderd.

Veelgestelde vragen over glas plaatsen

Hieronder krijg je antwoord op enkele veelgestelde vragen over het plaatsen van glas.

Kan ik zelf glas plaatsen?

Tenzij je ervaring hebt als professionele glaszetter, is het niet aan te raden om zelf glas te plaatsen. Het is een complexe taak die speciale vaardigheden en gereedschappen vereist. Het inhuren van een professional verzekert je van een correcte installatie en optimale isolatie.

Hoe lang duurt het om glas te plaatsen?

De tijd die nodig is om glas te plaatsen, hangt af van verschillende factoren, waaronder het aantal ramen, het type glas en de complexiteit van de installatie. Over het algemeen kan het plaatsen van glas variëren van enkele uren tot een volledige dag.

Kan ik subsidie krijgen voor energiezuinig glas?

Ja, in veel gevallen is het mogelijk om subsidie te krijgen voor het plaatsen van energiezuinig glas, zoals HR++ en HR+++ glas. Dit varieert echter per regio en land. Het is verstandig om bij lokale autoriteiten of energieagentschappen na te gaan welke subsidies beschikbaar zijn.

Hoe lang gaat nieuw geplaatst glas mee?

De levensduur van nieuw geplaatst glas hangt af van de kwaliteit, het onderhoud en de omstandigheden. Over het algemeen gaan hoogwaardige glasproducten tientallen jaren mee. Regelmatig onderhoud en zorg kunnen de levensduur verlengen.