Soorten trappen: info wen kosten

Lees meer over trappen en liftschachten

Gratis offertes aanvragen

Home » Trap » Soorten trappen: info en kosten

Trappen zijn meer dan alleen functionele verbindingen tussen verschillende verdiepingen. Ze kunnen een belangrijk architecturaal element zijn dat de stijl en uitstraling van je huis beïnvloedt. Trappen moeten van goede kwaliteit zijn, want er wordt meerdere keren op een dag gebruik van gemaakt. In deze blog lees je meer over de verschillende soorten trappen, hun kenmerken en de bijbehorende kosten.


Verschillende soorten trappen

Er zijn verschillende soorten trappen. Afhankelijk van de beschikbare ruimte in je woning, heb je een andere soort trap nodig. Een spiltrap is een trap die veel ruimte bespaart, net zoals een wenteltrap. Hieronder worden de verschillende soorten trappen genoemd. 

  • Rechte trap: Een rechte trap is de eenvoudigste en meest voorkomende trap. Deze bestaat uit een reeks opeenvolgende treden die recht omhoog lopen zonder bochten. Er zitten geen bochten of draaiingen in waardoor de trap weinig ruimte in beslag neemt. Deze trap past in elk type woning.
  • Wenteltrap: Een wenteltrap, ook wel een spiraaltrap genoemd, heeft een spiraalvormige structuur. Deze trap draait om een centrale as en kan zowel binnen als buiten worden gevonden. Wenteltrappen hebben vaak een sierlijke uitstraling en besparen ruimte. Een wenteltrap kan wel behoorlijk prijzig zijn, omdat de trap meestal op maat gemaakt wordt.
  • Spiltrap: Een spiltrap, ook bekend als een tweedelige trap, is een trap die in twee richtingen splitst. Het kan bijvoorbeeld aan het begin een brede trap zijn die dan in twee smaller wordende trappen splitst. Deze trap bespaart veel ruimte.
  • Trap met bochten: Een trap met bochten is een trap die één of meerdere bochten of knikken heeft in plaats van een rechte lijn. Deze trappen kunnen verschillende vormen hebben, zoals L-vormig, U-vormig of zelfs S-vormig, afhankelijk van het ontwerp en de beschikbare ruimte. Deze trap neemt wel meer ruimte in beslag.

Wat kosten trappen?

Laten we de kosten eens onder de loep nemen. Houd er rekening mee dat dit algemene prijsberekeningen zijn en dat de uiteindelijke kosten kunnen variëren op basis van factoren zoals locatie, grootte van de trap, het ontwerp en materialen. 
De kosten van een rechte trap variëren tussen de €1000,- en €5000,-. Dit is ook een van de goedkoopste opties. De prijzen voor het plaatsen van een trap met bochten variëren tussen de €5000,- en €15.000,-. Wil je meer weten over de kosten van verschillende soorten trappen? Lees hier meer over op: https://www.trappenbruneel.be/nieuwe-trap/

Soort trap Gemiddelde kosten (EUR)
Rechte trap €1.000,- tot €5.000,-
Wenteltrap €3.000,- tot €10.000,-
Spiltrap €2.500,- tot €7.500,-
Trap met bochten €5.000,- tot €15.000,-

Welke trap is voor mij de beste keuze?

Bij het kiezen van de juiste trap moet je rekening houden met een aantal factoren, zoals de beschikbare ruimte en de stijl en het ontwerp. Hieronder zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een nieuwe trap. 

  • Beschikbare ruimte: Als je beperkte ruimte hebt, kan een wenteltrap een slimme optie zijn, omdat deze vaak minder vloeroppervlak inneemt dan een rechte trap.
  • Stijl en ontwerp: Overweeg de algehele stijl en uitstraling van je huis. Een rechte trap kan een strakke en moderne uitstraling bieden, terwijl een trap met bochten een meer klassieke of elegante uitstraling kan hebben.
  • Gebruiksfrequentie: Bedenk hoe vaak de trap zal worden gebruikt. Als het een belangrijke doorgangsroute is, wil je misschien investeren in een duurzamere die langer meegaat en meer comfortabel is.
  • Veiligheid: Veiligheid is van het grootste belang. Zorg ervoor dat de gekozen trap voldoet aan de veiligheidsnormen en dat het ontwerp geschikt is voor jouw huishouden, vooral als er kinderen of ouderen in huis zijn.
  • Onderhoud: Overweeg het onderhoud dat nodig is voor de gekozen trap. Sommige materialen vereisen meer onderhoud dan andere.