Home » Dak » Woordenboek daken en dakwerken

Woordenboek: daken en dakwerken

Hieronder vind je verschillende begrippen en definities over het onderwerp daken en dakwerken.

Dakreparatie

Dakreparatie is het proces van het herstellen van een beschadigd dak. Dit kan betrekking hebben op het vervangen van beschadigde dakpannen, het repareren van een lek of het oplossen van andere schade aan het dak.

Dakrenovatie

Dakrenovatie is het proces van het upgraden of moderniseren van een bestaand dak. Dit kan omvatten het vervangen van oude dakbedekking, het installeren van isolatie of het aanpassen van de dakstructuur om beter te voldoen aan de huidige normen en eisen.

Dakpannen vervangen

Dakpannen vervangen is het proces van het verwijderen van beschadigde of verouderde dakpannen en het vervangen ervan door nieuwe. Dit kan nodig zijn om lekkages te verhelpen, de esthetiek te verbeteren of de energie-efficiëntie van het gebouw te verbeteren.

Dakverhoging

Dak verhogen is een bouwtechniek waarbij de hoogte van een bestaand dak wordt verhoogd om extra leefruimte te creëren. Dit kan worden gedaan op zowel platte als schuine daken en wordt meestal uitgevoerd door extra muren op te trekken op de bestaande muren van het gebouw en nieuwe dakspanten te plaatsen om het verhoogde dak te ondersteunen.

Dakgoot

Een dakgoot is een geul aan de rand van een dak die regenwater opvangt en afvoert naar een afvoerpijp of regenpijp.

Schoorsteen

Een schoorsteen is een verticale constructie op het dak van een gebouw die dient om rook en verbrandingsgassen af te voeren van bijvoorbeeld een open haard of kachel.

Stalen dakpanplaten

Stalen dakpanplaten zijn dakbedekkingsmaterialen die eruit zien als traditionele dakpannen, maar zijn gemaakt van staal. Ze zijn duurzaam en eenvoudig te installeren.

Bitumen dakbedekking

Bitumen dakbedekking is een type dakbedekking dat gemaakt is van bitumen en versterkt is met glasvlies of polyester. Het wordt gebruikt voor platte en licht hellende daken van bijvoorbeeld woningen, garages en bedrijfspanden. Bitumen dakbedekking is sterk, flexibel en waterdicht, en heeft een lange levensduur. Het kan op verschillende manieren worden aangebracht, zoals met een brander, lijm of koudlijm.

EPDM-dakbedekking

EPDM is een synthetisch rubber dat vaak wordt gebruikt als dakbedekkingsmateriaal vanwege de waterdichte eigenschappen en de duurzaamheid. Het wordt meestal geïnstalleerd in grote stukken die op maat worden gesneden en aan elkaar worden gelijmd.

Mansardedak

Een mansardedak is een dak met twee hellende vlakken waarvan de onderste steiler is dan de bovenste. Het dakvlak begint bij de dakgoot met een steile helling en verandert halverwege in een minder steile helling.

Wolfsdak

Een wolfsdak is een dak waarbij vier dakvlakken in elkaar overlopen. Het dak heeft meestal twee steile vlakken aan de zijkant en twee minder steile vlakken aan de voorkant en de achterkant.

Zadeldak

Een zadeldak is een dak met twee hellende vlakken die in een nok samenkomen. Het dak heeft aan beide zijden dezelfde helling.

Schilddak

Een schilddak is een dak met vier hellende vlakken die naar beneden aflopen. Het dak heeft geen rechte zijden en is daardoor moeilijker te construeren dan een zadeldak.

Terrasdak

Een terrasdak is een dak dat fungeert als terras. Het dakvlak is plat of bijna plat en wordt gebruikt als buitenruimte.

Lessenaarsdak

Een lessenaarsdak is een dak met één hellend vlak dat schuin afloopt van de ene kant van het gebouw naar de andere kant. Het dakvlak heeft aan de ene kant een hogere nok en aan de andere kant een lagere nok.

Vlinderdak

Een vlinderdak is een dak met twee naar elkaar toe hellende vlakken die elkaar in het midden raken en waarbij de dakranden omhoog krullen. Het dak lijkt op een vlinder die zijn vleugels spreidt.

Zaagtanddak

Een zaagtanddak is een dak met meerdere hellende vlakken die in een zigzagpatroon zijn gerangschikt. Het dak heeft meestal afwisselend steile en minder steile vlakken. Dit type dak wordt vaak gebruikt in industriële gebouwen.