Dak verhogen: alles wat je moet weten

Lees over werkwijze en kosten!

Gratis offertes aanvragen

Home » Dak » Dak verhogen

Een dak verhogen is een bouwtechniek waarbij een extra verdieping wordt toegevoegd door het bestaande dak te verhogen. Deze methode wordt gebruikt om extra leefruimte te creëren zonder dat er een extra verdieping hoeft te worden gebouwd. Een dakverhoging kan zowel op een plat dak als op een schuin dak worden uitgevoerd.Dak verhogen: wat is dat?

Dak verhogen is een techniek waarbij extra leefruimte wordt gecreëerd door het verhogen van het bestaande dak. In de meeste gevallen wordt een extra verdieping gemaakt, waardoor er meer ruimte ontstaat zonder dat er extra grond nodig is. Dak verhogen kan op verschillende soorten daken worden uitgevoerd, zoals een plat dak of een schuin dak.

Plat dak verhogen

Bij het verhogen van een plat dak wordt een extra verdieping gemaakt door het bestaande dak te verhogen. Het bestaande dak wordt verwijderd en vervangen door een nieuw dak dat hoger is. Vaak wordt er ook isolatie aangebracht om te zorgen voor een goede energie-efficiëntie. Het verhogen van een plat dak is minder ingrijpend dan het verhogen van een schuin dak omdat het gemakkelijker is om het nieuwe dak op het bestaande dak te plaatsen.

Schuin dak verhogen

Bij het verhogen van een schuin dak wordt de nok verhoogd. Dit is het hoogste punt van het dak waar beide dakvlakken bij elkaar komen. Er wordt een extra verdieping gemaakt door de helling van het dak te veranderen. Het bestaande dak wordt verwijderd en vervangen door een hoger dak dat een andere helling heeft. Bij het verhogen van een schuin dak moeten ook de dakspanten worden aangepast.

Werkwijze bij een dak verhogen

Het verhogen van een dak is een ingrijpende klus en moet daarom worden uitgevoerd door een professionele aannemer. De werkwijze verschilt afhankelijk van het type dak dat wordt verhoogd.

Bij het verhogen van een plat dak wordt eerst het bestaande dak verwijderd. Vervolgens wordt er een nieuw dak geplaatst dat hoger is dan het vorige dak. Er wordt ook isolatie aangebracht om te zorgen voor een goede energie-efficiëntie. Ten slotte wordt het dak afgewerkt.

Bij het verhogen van een schuin dak wordt eerst de nok verhoogd. Dit kan worden gedaan door de bestaande dakspanten te verhogen of door nieuwe spanten te plaatsen. Vervolgens wordt het dak verwijderd en wordt er een nieuw dak geplaatst met een andere helling. Ook hier wordt isolatie aangebracht en wordt het dak afgewerkt.

Wat kost een dak verhogen in 2024?

De kosten van dak verhogen zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van het dak, het type dak en de materiaalkeuze. Over het algemeen kost het verhogen van een dak tussen de €15.000,- en €50.000,-. De kosten kunnen hoger zijn als er extra werkzaamheden nodig zijn, zoals het versterken van de fundering of het aanpassen van de gevel. Ook de regio waarin je woont kan invloed hebben op de kosten.

Grootte dak Kosten*
Klein (30 m²) €15.000,- tot €20.000,-
Middelgroot (60 m²) €25.000,- tot €35.000,-
Groot (100 m²) €40.000,- tot € 50.000,-

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten.

Wat kost een nok verhogen?

De kosten van een nok verhoging zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van het dak en de materiaalkeuze. Over het algemeen kost een nok verhoging tussen de €10.000,- en €25.000,-. De kosten kunnen hoger zijn als er extra werkzaamheden nodig zijn, zoals het aanpassen van de dakspanten.

Wat kost een enkelzijdige nokverhoging?

Een enkelzijdige nokverhoging is een verhoging van slechts één dakvlak. De kosten van een enkelzijdige nokverhoging zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van het dak en de materiaalkeuze. Over het algemeen kost een enkelzijdige nokverhoging tussen de €5.000,- en € 15.000,-.

Kosten nok verhogen 2024

Grootte dak Kosten*
Klein (30 m²) €10.000,- tot €15.000,-
Middelgroot (60 m²) €15.000,- tot €20.000,-
Groot (100 m²) €20.000,- tot €25.000,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen.

Kun je elk dak verhogen?

Niet alle daken kunnen worden verhoogd. Dit hangt af van de constructie van het dak en de draagkracht van de muren. Het is daarom belangrijk om een professionele aannemer in te schakelen om te bepalen of een dak kan worden verhoogd. Een aannemer kan ook advies geven over de beste manier om het dak te verhogen en welke materialen het beste kunnen worden gebruikt.