Stucwerk als afwerking voor je woning

Lees meer over gevels, voegwerken en binnenmuren

Gratis offertes aanvragen

Home » Muren » Stucwerk als afwerking voor je woning

Heb je een bestaande wand die je wilt voorzien van behang, verf of een structuurlaag? Of heb je een verbouwing achter de rug of is je nieuwbouwwoning opgeleverd en je wilt je muren gereed maken om af te werken? In al deze gevallen is het verstandig om de muren te voorzien van stucwerk, dit zorgt namelijk voor een strakke en gladde afwerking. In deze blog lees je meer over verschillende soorten stucwerken en de kosten per soort stucwerk.


Stucwerk: welke soorten zijn er?

Er zijn verschillende soorten stucwerk waarmee je je muren of plafond kunt laten stucen. Je hebt stucwerken voor zowel binnen als buiten. Spackspuitwerk is een van de meest voordelige opties voor binnen. Daarnaast kun je kiezen voor behangklaar stucwerk, sausklaar stucwerk en sierpleister voor binnen in de woning. Buiten kan je onder andere kiezen voor glad pleisterwerk, schuurwerk of spachelputz. Hieronder lees je meer over de verschillende soorten stucwerken.

Wil je meer weten over de werkzaamheden van stukadoors, de soorten stucwerk, mogelijkheden en de kosten? Neem dan een kijkje op Stukadoorgids.nl! Hier vind je naast informatie ook een overzicht van alle stukadoors in Nederland, waardoor je snel en eenvoudig een stukadoor vindt.


Spackspuitwerk

Spackspuitwerk is een van de goedkoopste opties. Het spackspuitwerk wordt met behulp van een spuitmachine onder hoge druk op het oppervlak gespoten. Bij dit stucwerk wordt er een dunne laag aangebracht, dit is een goede keuze als je te maken hebt met lichte oneffenheden of kleine gaatjes. Dit stucwerk is geschikt voor binnen in de woning en het plafond. Je kunt kiezen voor een grove korrel of fijne korrelstructuur als je wil dat de muren iets minder opvallen.

Glad stucwerk

Glad stucwerk wordt opgedeeld in behang- en sausklaar stucwerk. Hieronder lees je daar meer over.

Behangklaar stucwerk
Bij behang als stucwerk hoeft de muur niet volledig egaal te zijn, omdat het behang de kleine oneffenheden wegwerkt. Het is wel van belang dat de ondergrond vlak is. Anders krijg je rare hobbels in het behang. Als je de wanden wil behangen, kun je dus behangklaar stucwerk aanbrengen. Dit stucwerk is geschikt voor binnen.

Sausklaar stucwerk
Sausklaar stucwerk is geschikt voor wanneer je wilt gaan schilderen of betegelen. Dit stucwerk is geschikt voor binnen.

Sierpleister

Met sierpleister wordt de muur niet alleen geëgaliseerd, maar ook afgewerkt. Sierpleister is een extra stuclaag met een structuur en kan n vele verschillende kleuren worden aangebracht. De meest populaire materialen zijn: spachelputz, rustiekputz en granol. Het grootste voordeel is de unieke kleur en de kans op beschadigingen is klein. Dit stucwerk is geschikt voor binnen in de woning en het plafond.

  • Spachtelputz: dit is de meest favoriete keuze. Spachtelputz is verkrijgbaar in elke gewenste kleur en biedt de mogelijkheid om te kiezen tussen een fijne of grove korrel.
  • Rustiekputz: zoals de naam al doet vermoeden, geeft rustiekputz je interieur een rustieke uitstraling dankzij de grove korrel.
  • Granol: granol kan op twee verschillende manieren worden aangebracht. De eerste optie is het boomschorspatroon, waarbij het granol verticaal wordt aangebracht. De tweede mogelijkheid is het waaierpatroon. Als je kiest voor het waaierpatroon, wordt het stucwerk in een draaiende beweging aangebracht.

Schuurwerk

Schuurwerk is erg geschikt voor de buitenmuren en het plafond. Schuurwerk is een waterafstotend materiaal. Het kan zowel glas als gestructureerd worden aangebracht. Het is wel van belang dat de buitenmuur waterpas is.

Microbeton of cement

Microbeton of -cement wordt, net als schuurwerk, veel gebruikt in badkamers en keukens. Het is een hard, waterafstotend en krasbestendig materiaal, waardoor het ook geschikt is voor buitengebruik.

Leemstuc

Leemstuc is samengesteld uit zand, leem en water. Het is een volledig natuurlijk materiaal, wat zich ook vertaalt naar de uitstraling ervan. Bovendien kun je specifieke effecten bereiken door toevoeging van bijvoorbeeld stro, zaagsel of hennephout. Dankzij het natuurlijke karakter is leemstuc vochtregulerend, dampdoorlatend en isolerend, wat ook gunstig kan zijn voor de gezondheid.

Tadelakt

Tadelakt, net als leemstuc, wordt vervaardigd uit natuurlijke materialen. Het betreft een traditionele Marokkaanse stucwerktechniek en heeft een marmerachtige uitstraling. Het brengt een authentieke sfeer in huis en is zowel waterafstotend als stootvast. Tadelakt kan zelfs worden gebruikt voor vloerafwerking.

Beton Ciré

Beton Ciré staat ook wel bekend als betonstuc en is zeer geliefd vanwege zijn industriële uitstraling. Daarnaast is het waterafstotend, stootvast en vereist het weinig onderhoud. Betonstuc is geschikt voor elke ruimte in huis, inclusief muren, plafonds en vloeren. Een ander voordeel is dat het verkrijgbaar is in verschillende afwerkingen, zoals betonlook en tadelakt.

Kosten per soort stucwerk

De prijs van stucwerken wordt beïnvloed door verschillende factoren: het soort stucwerk, de bereikbaarheid van het oppervlak en de arbeidskosten. Hieronder vind je de prijzen van verschillende soorten stucwerken.

Soort stucwerk Prijs per m²*
Spackspuitwerk €8,- tot €12,-
Glad stucwerk €12,- en €24,-
Sierpleister €14,- tot €23,-
Schuurwerk €18,- tot €25,-
Microbeton of cement €120,-
Leemstuc €30,- tot €40,-
Tadelakt €175,-
Beton ciré €100,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. De exacte tarieven kunnen verschillen.

Gratis offertes vergelijken!