Afwerking van de trap

Lees meer over afbouw en de werkzaamheden

Gratis offertes aanvragen

Home » Afbouw » Afwerking van de trap

Je trap is meer dan alleen een functioneel onderdeel van je huis; het kan ook een belangrijk decoratief element zijn. Als je de uitstraling van je trap wilt verbeteren, zijn er verschillende afwerkingsopties om uit te kiezen. In deze blog lees je meer over het afwerken van je trap door middel van schilderen.Afwerken van de trap: wat zijn je opties?

Schilderen is een van de populairste en meest gekozen opties voor de afwerking van je trap. Er zijn ook nog andere opties voor de afwerking van je trap, zoals het beitsen van je trap, een traprenovatie of laminaat/tapijt op je treden plaatsen. Hieronder worden de verschillende opties voor de afwerking van je trap benoemd.

  • Schilderen: Dit is een van de meest populaire en veelzijdige manieren om je trap een nieuwe uitstraling te geven. Door de traptreden te voorzien van nieuwe stijlvaste lakverf ziet het er weer als nieuw uit. Met verf kun je elke gewenste kleur kiezen om bij je interieur te passen. Het kan ook helpen om oude vlekken en beschadigingen te verbergen.
  • Beitsen: Als je de natuurlijke houtnerf van je trap wilt behouden, is beitsen een uitstekende keuze. Het geeft het hout een rijke uitstraling en beschermt het tegelijkertijd tegen slijtage.
  • Traprenovatie: Als sommige treden in slechte staat verkeren, kun je overwegen ze te vervangen. Dit kan een ingrijpende renovatie zijn, maar het geeft je de mogelijkheid om nieuwe materialen en stijlen te kiezen.
  • Laminaat of tapijt: Als je een geheel nieuwe look wilt, kun je overwegen om laminaat of tapijt op je traptreden te plaatsen. Dit voegt niet alleen stijl toe, maar kan ook geluid dempen en extra grip bieden.

Werkwijze trap afwerken

Het schilderen van een trap vergt enige voorbereiding. Het is belangrijk dat eventuele beschadigingen eerst worden gerepareerd. Het is ook belangrijk dat de oude verflaag wordt verwijderd, zodat de nieuwe verf beter kan hechten aan de trap. Hieronder worden de stappen benoemd die worden genomen bij het schilderen van de trap:

Beschadigingen repareren

Wanneer de trap is beschadigd, is het belangrijk dat deze beschadigingen worden verwijderd. Deze beschadigingen blijf je namelijk goed zien wanneer de trap opnieuw is geverfd.

Trap schoonmaken

Het is belangrijk dat de oude verflaag eerst wordt verwijderd. Oude verf heeft namelijk een negatieve invloed op de kwaliteit van de nieuwe verf. Een vakman verwijdert de oude verf door de trap te schuren, te krabben met een verfkrabber of door middel van afbijtmiddel.

Op een gladde trap hecht de nieuwe verf minder goed. Daarom is het belangrijk om de trap van tevoren te schuren. De verf blijft ook beter hechten wanneer de trap is ontvet en is schoongemaakt.

Veren van de trap

Nadat de voorbereiding is geslaagd kan de trap worden geverfd. Het is belangrijk dat er niet een te dikke laag verf wordt gebruikt. Dit zorgt namelijk voor druipers en zorgt ervoor dat de trap langer moet drogen. Vaak worden er meerdere lagen verf op de trap aangebracht.

Meestal is een verflaag na ongeveer 12 – 16 uur droog genoeg om over te schilderen. Het duurt ongeveer een week voordat de trap volledig is uitgehard.

Kijk voor meer informatie over het schilderen van je trap op: https://www.schilder-nu.nl/trap-verven/

Kosten trap schilderen

Het alleen laten verven van een trap kost gemiddeld €300,-. Hier zitten alle kosten bij in, zoals de kosten van de verf en de arbeidskosten. Wanneer een trap moet worden geschuurd, schoongemaakt en moet worden geschilderd zijn de kosten ongeveer €700,-.

Kosten trap schilderen 2024

Schilderwerkzaamheden Gemiddelde prijzen*
Uurtarief schilder (incl. verf) €35,- tot €40,- per uur
1 trap laten schilderen (incl. verf) €300,-
2 trappen laten schilderen (incl. verf) €575,-
1 trap laten schuren, schoonmaken en schilderen (3 lagen) €700,-

*Let op: dit zijn richtprijzen.

Finishing touch

Nadat je trap is geverfd ziet hij er weer als nieuw uit. Om de trap helemaal afmaken kun je trapverlichting, trapmatten of een trapleuning laten plaatsen. Trapverlichting zorgt ervoor dat de uitstraling van je trap een boost krijgt. Daarnaast zorgt trapverlichting ook voor een stukje veiligheid wanneer je bijvoorbeeld ‘s nachts de trap op en af gaat. Er zijn Led-strips die je onder de trede kunt plaatsen waardoor de trap wordt verlicht.

Nadat je trap is geverfd wil je natuurlijk dat de verf er zo lang mogelijk op blijft zitten. Door gebruik te maken van trapmatten voorkom je dat de trap kale plekken krijgt. Daarnaast zorgen de trapmatten ervoor dat het vuil onder je schoenen de trap niet beschadigd.

Voor de veiligheid van je trap is een trapleuning vaak een logische afwerking van je trap. Het maakt de trap veiliger, vanwege de houvast. Daarnaast ziet een trapleuning er mooi uit en het voorkomt dat mensen zich aan de muur vasthouden.