Fundering: alles wat je moet weten

Lees meer over wat een fundering is en welke soorten er zijn.

Gratis offertes aanvragen

Home » Fundering

Een goede fundering is de basis van elk bouwwerk en een belangrijk onderdeel van de ruwbouw. Of het nu gaat om een klein huisje of een groot kantoorgebouw, zonder een stevige fundering zal het bouwwerk niet stabiel staan en kan het zelfs instorten.

Hieronder lees je alles wat je moet weten over funderingen, van de verschillende soorten tot het belang van een goede fundering.Fundering: wat is het?

Een fundering is het deel van een bouwwerk dat ervoor zorgt dat het bouwwerk stabiel staat. De fundering wordt meestal onder de grond geplaatst en verdeelt het gewicht van het bouwwerk over een groot oppervlak. Er zijn verschillende soorten funderingen, afhankelijk van het type bouwwerk en de grond waarop het gebouwd wordt.

Soorten funderingen

Er zijn verschillende soorten fundering, waaronder:

 • Strokenfundering: een strokenfundering is een veelgebruikte fundering voor huizen en andere gebouwen. De fundering bestaat uit betonnen stroken die onder de muren van het bouwwerk worden geplaatst. De stroken verdelen het gewicht van het bouwwerk over een groot oppervlak en zorgen zo voor een stabiele basis.
 • Poerfundering: een poerfundering bestaat uit betonnen pilaren die onder het bouwwerk worden geplaatst. Dit type fundering wordt vaak gebruikt bij kleine bouwwerken, zoals schuurtjes en tuinhuizen.
 • Paalfundering: een paalfundering wordt gebruikt als de grond niet sterk genoeg is om het gewicht van het bouwwerk te dragen. Bij een paalfundering worden betonnen palen in de grond geboord, waarop het bouwwerk wordt geplaatst. Dit type fundering wordt vaak gebruikt bij grote gebouwen en bruggen.
 • Kruipruimtefundering: Dit is de meest voorkomende fundering in Nederland. Deze fundering bestaat uit een betonnen plaat die op een laag zand wordt gelegd.
 • Balkfundering: Deze fundering bestaat uit betonnen balken die op een laag zand worden gelegd en waarop de muren worden gebouwd.
 • Fundering op staal: Bij deze fundering wordt er direct op de grond gebouwd, zonder tussenkomst van palen of balken.

Het belang van een goede fundering

Een goede fundering is essentieel voor elk bouwwerk. Zonder een stevige fundering kan het bouwwerk instabiel worden en zelfs instorten. Dit kan niet alleen gevaarlijk zijn, maar ook leiden tot grote schade aan het bouwwerk en de omgeving. Een goede fundering voorkomt ook dat het bouwwerk verzakt, wat kan leiden tot scheuren in muren en vloeren.

Het belang van regelmatig onderhoud

Om ervoor te zorgen dat een fundering goed blijft functioneren, is regelmatig onderhoud van groot belang. Een specialist kan de fundering inspecteren en eventuele problemen opsporen voordat deze tot grote schade leiden. Daarnaast kunnen kleine problemen tijdig worden verholpen, waardoor grote reparaties in de toekomst voorkomen kunnen worden.

Hoe wordt een fundering gebouwd?

Het bouwen van een fundering is een complex proces dat veel ervaring en kennis vereist. Hieronder vind je de belangrijkste stappen in het proces:

 1. Grondwerk: Eerst wordt de grond waarop de fundering wordt gebouwd, uitgegraven en geëgaliseerd.
 2. Bekisting: Vervolgens wordt er een bekisting geplaatst waarin het beton wordt gestort.
 3. Wapening: Om de fundering extra stevigheid te geven, wordt er wapening aangebracht. Dit zijn stalen staven die in het beton worden geplaatst.
 4. Beton storten: Het beton wordt in de bekisting gestort en gladgestreken.
 5. Uitharding: Na het storten van het beton moet het nog uitharden. Dit duurt meestal enkele dagen.

Wat kost het aanleggen van fundering?

De kosten van het aanleggen van een fundering kunnen sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van het bouwwerk, het type fundering en de kwaliteit van de grond waarop gebouwd wordt. Hieronder vind je een tabel met richtprijzen voor het aanleggen van verschillende soorten funderingen:

Kosten aanleggen fundering 2024

Type fundering Richtprijs per m²*
Kruipruimtefundering €50 – €100
Strokenfundering €70 – €120
Paalfundering €100 – €150
Grondverbetering €40 – €80

*Let op: deze prijzen zijn slechts een indicatie en kunnen variëren afhankelijk van de specifieke omstandigheden en de gekozen aannemer.

Naast de kosten voor het aanleggen van de fundering zijn er ook kosten verbonden aan het regelmatig laten inspecteren en onderhouden van de fundering. Ook deze kosten kunnen variëren, afhankelijk van de specifieke omstandigheden en de gekozen specialist.

Hoe bereken je de fundering?

Het berekenen van een fundering is een belangrijke en lastige stap. Hieronder vind je de belangrijkste stappen in het proces:

 1. Grondonderzoek: Voordat je een fundering kunt berekenen, moet je eerst weten welke grondsoort er onder het gebouw ligt. Dit kun je laten onderzoeken door een specialist.
 2. Belasting bepalen: Om een fundering te berekenen, moet je weten welke belasting het gebouw gaat dragen. Dit hangt af van het type gebouw en de functie ervan.
 3. Type fundering bepalen: Aan de hand van het grondonderzoek en de belastingberekening kun je bepalen welk type fundering het meest geschikt is.
 4. Afmetingen bepalen: Vervolgens moet je de afmetingen van de fundering bepalen. Hierbij moet je rekening houden met de belasting, de grondsoort en de draagkracht van de fundering.
 5. Wapening berekenen: Om de fundering extra stevigheid te geven, moet er wapening worden aangebracht. De hoeveelheid en dikte van de wapening hangt af van de belasting en de afmetingen van de fundering.
 6. Berekening controleren: Als alle gegevens bekend zijn, moet de berekening worden gecontroleerd door een specialist. Zo weet je zeker dat de fundering voldoende stevigheid biedt en veilig is.

Het is belangrijk om een deskundige in te schakelen voor het berekenen van een fundering. Zo voorkom je dat de fundering niet stevig genoeg is of dat er tijdens de bouw problemen ontstaan.

Een goede fundering is onmisbaar

Een goede fundering is een onmisbaar onderdeel voor elk bouwwerk, of het nu gaat om een klein huisje of een groot kantoorgebouw. Er zijn verschillende soorten funderingen, afhankelijk van het type bouwwerk en de grond waarop het gebouwd wordt. Het is belangrijk om te weten welke fundering geschikt is voor je bouwwerk en om regelmatig onderhoud te laten uitvoeren om problemen op tijd te kunnen opsporen en verhelpen. Door te investeren in een goede fundering, voorkom je grote problemen en schade in de toekomst.

Veelgestelde vragen over funderingen

Hoe weet ik welke fundering geschikt is voor mijn bouwwerk?

Dit hangt af van verschillende factoren, zoals het type bouwwerk en de grond waarop het gebouwd wordt. Raadpleeg een specialist om te bepalen welke fundering het meest geschikt is voor jouw bouwwerk.

Hoe lang gaat een fundering mee?

Een goede fundering kan tientallen jaren meegaan, maar de levensduur hangt af van verschillende factoren, zoals het type fundering en de omgevingsfactoren.

Wat zijn tekenen van een slechte fundering?

Tekenen van een slechte fundering kunnen onder andere zijn: scheuren in muren en vloeren, verzakking van het bouwwerk, deuren en ramen die niet goed sluiten, en scheefstaande muren. Als je vermoedt dat er iets mis is met de fundering van je bouwwerk, is het belangrijk om zo snel mogelijk een specialist in te schakelen om verdere schade te voorkomen.