Lessenaarsdak: alles wat je moet weten

Lees meer over het lessenaarsdak.

Gratis offertes aanvragen

Home » Dak » Lessenaarsdak

Een lessenaarsdak is een type dak dat bekend staat om zijn unieke en eenvoudige ontwerp. Het is een enkel hellend dak dat schuin afloopt van de ene naar de andere kant. Dit type dak wordt vaak gebruikt op woningen en kleine commerciële gebouwen vanwege de lage kosten en het gemak van installatie.
Wat is een lessenaarsdak?

Een lessenaarsdak is een enkel hellend dak met een helling die afloopt van de ene naar de andere kant. Het dak heeft slechts één ondersteuning, die meestal aan de hoogste kant van het dak is geplaatst. Het is een van de oudste en eenvoudigste vormen van daken en wordt vaak gebruikt voor eenvoudige gebouwen zoals schuren en garages.

Geschiedenis van lessenaarsdaken

Het lessenaarsdak is een oud type dak dat al eeuwenlang wordt gebruikt. De oorsprong van dit type dak gaat terug tot de middeleeuwen, toen het werd gebruikt op schuren en boerderijen. Later werd het ook gebruikt op huizen en commerciële gebouwen vanwege de lage kosten en eenvoudige installatie.

Het ontwerp

Het ontwerp van een lessenaarsdak is eenvoudig en kan gemakkelijk worden aangepast aan verschillende stijlen en maten van gebouwen. Het dak heeft een enkele helling en heeft slechts één ondersteuning, waardoor het gemakkelijker te installeren is dan andere soorten daken. Bovendien is het ontwerp van een lessenaarsdak efficiënt, omdat het water en sneeuw naar één kant van het dak afvoert, waardoor er minder kans is op waterophoping en lekkages.

De materialen van een lessenaarsdak

Een lessenaarsdak kan worden gemaakt van verschillende materialen, waaronder hout, metaal, asfalt en beton. De keuze van het materiaal hangt af van de toepassing van het dak en de persoonlijke voorkeur van de eigenaar. Hout is bijvoorbeeld populair vanwege de warme uitstraling en natuurlijke uitstraling, terwijl metaal en asfalt duurzamer zijn en minder onderhoud vereisen.

Soorten lessenaarsdaken

Er zijn verschillende soorten lessenaarsdaken, waaronder de klassieke lessenaarsdak, het omgekeerde lessenaarsdak en het sheddak. Het klassieke lessenaarsdak heeft een enkele helling en loopt af van de ene naar de andere kant. Het omgekeerde lessenaarsdak heeft een omgekeerde helling en loopt af van de ene naar de andere kant, waardoor het dak een unieke uitstraling krijgt. Het sheddak heeft meerdere lessenaarsdaken naast elkaar en wordt vaak gebruikt voor grote commerciële gebouwen.

Kosten lessenaarsdak 2024

Materiaal Prijs per m2* Gemiddelde levensduur
Dakpannen €22,- tot €65,- 30 tot 100 jaar
Leien €30,- tot €1200,- 25 tot 90 jaar
Aluminium €75,- 50 jaar
Zink €70,- 125 jaar
Riet €90,- 30 tot 40 jaar
Koper €130,- 75 tot 85 jaar

*Let op: dit is een gemiddelde prijs.

Installatie van een lessenaarsdak

De installatie van een lessenaarsdak is relatief eenvoudig en kan worden uitgevoerd door een ervaren aannemer. De installatie begint met het bouwen van een ondersteuning aan de hoogste kant van het dak. Vervolgens worden de balken en het dakbeschot geïnstalleerd, gevolgd door de afwerking en de dakbedekking. Belangrijke overwegingen bij de installatie van een lessenaarsdak zijn onder andere de helling van het dak, de grootte van het dak en de keuze van het materiaal.

Voordelen van een lessenaarsdak

Een lessenaarsdak heeft verschillende voordelen ten opzichte van andere soorten daken. Het is bijvoorbeeld gemakkelijker te installeren en te onderhouden, waardoor het een aantrekkelijke optie is voor huiseigenaren en bouwers. Bovendien is het ontwerp van een lessenaarsdak efficiënt, waardoor het water en sneeuw naar één kant van het dak afvoert, wat lekkages voorkomt. Het dak heeft ook een unieke uitstraling en kan worden aangepast aan verschillende stijlen en maten van gebouwen.

Zijn er ook nadelen?

Hoewel een lessenaarsdak verschillende voordelen heeft, zijn er ook enkele nadelen waar rekening mee moet worden gehouden. Ten eerste kan het ontwerp minder aantrekkelijk zijn dan andere soorten daken, zoals een zadeldak of een mansardedak. Bovendien kan het ontwerp minder geschikt zijn voor gebieden met veel sneeuwval, omdat sneeuw zich kan ophopen aan de ene kant van het dak en het dak kan beschadigen.

Wat is een lessenaarsdak?

Een lessenaarsdak is een eenvoudig en efficiënt type dak dat bestaat uit één hellend vlak. Het dak is schuin om water en sneeuw naar één kant van het dak af te voeren.

Hoe wordt een lessenaarsdak geïnstalleerd?

Een lessenaarsdak kan op verschillende manieren worden geïnstalleerd, afhankelijk van het gebouw en de voorkeuren van de bouwer. Over het algemeen wordt het dak geïnstalleerd door eerst het frame te bouwen en vervolgens de dakbedekking erop te leggen.

Welke materialen worden gebruikt?

Een lessenaarsdak kan worden gemaakt van verschillende materialen, waaronder hout, metaal, beton en asfalt. De keuze van het materiaal hangt af van de voorkeuren van de bouwer en de vereisten van het gebouw.