Zonnepanelen bij nieuwbouw: alles wat je moet weten

Lees meer over zonnepanelen bij nieuwbouw

Gratis offertes aanvragen

Home » Nutsvoorzieningen » Zonnepanelen bij nieuwbouw

Als je een nieuw huis gaat bouwen, is het installeren van zonnepanelen een slimme zet. Het is niet alleen goed voor het milieu, maar het kan ook geld besparen op energierekeningen en de waarde van uw huis verhogen. Zonnepanelen worden ook gezien als onderdeel van de categorie nutsvoorzieningen.

Hieronder zullen we de voordelen van het installeren van zonnepanelen bij nieuwbouw bespreken. Je leest bijvoorbeeld over de voordelen, het installatieproces en welke kosten je kan verwachten.Voordelen van zonnepanelen bij nieuwbouw

Zonnepanelen laten installeren heeft enkele voordelen. Hieronder vind je de grootste voordelen van zonnepanelen.

Milieuvriendelijkheid

Een groot voordeel van het installeren van zonnepanelen bij nieuwbouw is het positieve effect op het milieu. Zonne-energie is een hernieuwbare energiebron die geen schadelijke uitstoot veroorzaakt zoals fossiele brandstoffen. Het is dus een geweldige manier om je ecologische voetafdruk te verminderen.

Energiebesparing

Zonnepanelen kunnen een grote hoeveelheid energie besparen. Ze zetten zonlicht om in elektriciteit, wat betekent dat je minder energie van het net hoeft te halen. Dit vertaalt zich in lagere energierekeningen, wat op de lange termijn veel geld kan besparen.

Waardestijging van het huis

Het installeren van zonnepanelen kan de waarde van je huis verhogen. Potentiële kopers zijn vaak bereid om meer te betalen voor een huis met zonnepanelen vanwege de voordelen van energiebesparing en de positieve impact op het milieu.

Terugverdientijd

Hoewel de kosten van zonnepanelen hoog kunnen zijn, kunnen ze op de lange termijn geld besparen. De terugverdientijd varieert afhankelijk van de initiële kosten van de installatie, de energieprijzen en het energieverbruik van je huis. Over het algemeen kan de investering in zonnepanelen zichzelf terugverdienen in 5-10 jaar.

Het installatieproces van zonnepanelen

Zonnepanelen installeren bij nieuwbouw kan een complex proces zijn, dat vereist dat verschillende stappen worden genomen om ervoor te zorgen dat de zonnepanelen goed werken en ze de maximale voordelen bieden. Hier is een algemeen overzicht van hoe het installatieproces van zonnepanelen bij nieuwbouw verloopt:

  • Ontwerp: het ontwerp van je zonnepanelensysteem begint met een bezoek van een deskundige installateur die het huis zal beoordelen en bepalen hoeveel panelen je nodig hebt om aan je energiebehoeften te voldoen. De installateur zal ook bepalen waar de panelen het best kunnen worden geplaatst om maximale blootstelling aan de zon te krijgen.
  • Materialen: nadat het ontwerp is voltooid, worden de materialen besteld, waaronder de zonnepanelen, omvormers, bevestigingsmaterialen en bekabeling.
  • Voorbereiding van het dak: voordat de zonnepanelen kunnen worden geïnstalleerd, moet het dak worden voorbereid. Dit omvat het verwijderen van alle obstakels die de installatie kunnen belemmeren, zoals schoorstenen of ventilatieopeningen. Het dak moet ook worden gereinigd om ervoor te zorgen dat er geen vuil of puin op ligt.
  • Installatie van de bevestigingsmaterialen: de installateur zal bevestigingsmaterialen op het dak bevestigen om de zonnepanelen aan te bevestigen.
  • Installatie van de panelen: de zonnepanelen worden op de bevestigingsmaterialen geplaatst en aan elkaar gekoppeld met behulp van de bekabeling.
  • Elektrische installatie: nadat de panelen zijn geïnstalleerd, moet het elektrische systeem worden geïnstalleerd. Dit omvat de omvormer, die de gelijkstroom die door de panelen wordt geproduceerd omzet in wisselstroom, en de meter, die het energieverbruik van je huis meet en je in staat stelt om te zien hoeveel energie je teruglevert aan het net.
  • Inspectie en inbedrijfstelling: nadat de installatie is voltooid, zal de installateur de zonnepanelensysteem inspecteren en testen om ervoor te zorgen dat het goed werkt en aan de lokale voorschriften voldoet. Zodra het systeem is goedgekeurd, kun je beginnen met het opwekken van je eigen energie.

Het installatieproces van zonnepanelen bij nieuwbouw kan enkele weken tot enkele maanden duren, afhankelijk van de omvang van het project en de complexiteit van het systeem. Het is belangrijk om een ervaren installateur te kiezen die bekend is met de lokale voorschriften en die je kan helpen om de maximale voordelen uit je zonnepanelen te halen. Hieronder geven we je nog een paar tips over het installeren van zonnepanelen.

Plan vroegtijdig

Als je zonnepanelen wilt installeren bij nieuwbouw, is het belangrijk om dit zo vroeg mogelijk in het bouwproces te plannen. Dit helpt bij het ontwerp van het dak en de elektrische installatie van je huis. Het zorgt er ook voor dat je huis klaar is om de zonnepanelen te ontvangen zodra ze zijn geïnstalleerd.

Kies het juiste type zonnepaneel

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen beschikbaar, elk met hun eigen voor- en nadelen. Het is belangrijk om te overwegen welk type zonnepaneel het beste bij uw huis past en welk type het meest geschikt is voor je specifieke locatie. Een deskundige installateur kan je hierbij helpen.

Plaatsing van de panelen

Het is belangrijk om de zonnepanelen op de juiste manier te plaatsen om maximale blootstelling aan de zon te garanderen. Dit betekent dat ze op de juiste hoek en richting moeten worden geplaatst om de meeste zonne-energie op te vangen. Een deskundige installateur kan je helpen bij het bepalen van de beste plaatsing voor uw zonnepanelen.

Wat kosten zonnepanelen?

De kosten van zonnepanelen zijn verschillend afhankelijk van je wensen. Het is afhankelijk van het aantal personen in je huishouden, hoeveel energie je wil opwekken of dekken en het soort zonnepanelen. Deze pagina over zonnepanelen heeft een uitgebreide prijstabel waarin de verschillende kosten staan afhankelijk van enkele factoren.

Zo staat er vermeld dat dat bij een huishouden van één persoon er een gemiddeld energieverbruik van 2.500 kWh verwacht kan worden. Om dit te dekken heb je 11 zonnepanelen nodig, de kosten hiervan zijn gemiddeld €5.645,-. Dit is slechts een voorbeeld, hieronder vind je een prijstabel met alle informatie. Je kan de bron uiteraard ook bezoeken voor meer informatie.

Aantal personen in het huishouden Gemiddeld energieverbruik per jaar in kWh Benodigde wattpiek Aantal panelen Gemiddelde prijs* Besparing per jaar
1 2.500 2941 11 €5.645,- €650,-
2 3.000 3529 13 €6.425,- €780,-
3 3.500 4118 15 €7.080,- €910,-
4 4.000 4706 17 €7.625,- €1.040,-
5 4.500 5294 20 €8.365,- €1.170,-
6 5.000 5882 22 €9.120,- €1.300,-

Veelgestelde vragen over zonnepanelen bij nieuwbouw

Hieronder vind je de antwoorden op enkele veelgestelde vragen over zonnepanelen bij nieuwbouw.

Zijn zonnepanelen geschikt voor alle soorten daken?

Ja, zonnepanelen kunnen worden geïnstalleerd op verschillende soorten daken, waaronder schuine en platte daken.

Moet ik mijn elektrische installatie upgraden om zonnepanelen te installeren?

In sommige gevallen kan een elektrische upgrade nodig zijn om ervoor te zorgen dat je huis geschikt is voor zonnepanelen.

Kan ik nog steeds energie van het net halen als ik zonnepanelen heb?

Ja, als je zonnepanelen niet genoeg energie opwekken om aan je behoeften te voldoen, kun je nog steeds energie van het net halen.