Vloeren en plafonds: alles wat je moet weten

Lees meer over vloeren en plafonds

Gratis offertes aanvragen

Home » Vloer

In de ruwbouw of verbouwen van een huis zijn vloeren en plafonds belangrijke onderdelen om rekening mee te houden. Een goede vloer is niet alleen een belangrijk element van het interieur, maar ook essentieel voor de stabiliteit en veiligheid van het huis. En een mooi en goed afgewerkt plafond kan zorgen voor een mooie uitstraling van de ruimte en kan tevens isolerend werken. Maar waar moet je allemaal op letten bij het plaatsen van een vloer of plafond? En wat zijn de kosten die hierbij komen kijken?

Hieronder lees je alles over verschillende soorten vloeren en plafonds, de bijbehorende kosten en veelgestelde vragen.


Hoe wordt een vloer gestort?

Het storten van een vloer is een complex proces en moet worden uitgevoerd door professionals die ervaring hebben met het storten van vloeren. Voordat de vloer kan worden gestort, moet de ondergrond goed worden voorbereid. Dit betekent dat de grond moet worden geëgaliseerd en dat er voldoende isolatie moet worden aangebracht.

Wanneer de ondergrond gereed is, kan het storten van de vloer beginnen. Hierbij wordt het betonmengsel in de ruimte gegoten en geëgaliseerd. Het beton moet daarna uitharden voordat de vloer verder kan worden afgewerkt.

Na het uitharden van de vloer kan de afwerking beginnen. Dit betekent dat er een dekvloer van cement of anhydriet wordt aangebracht. Deze dekvloer zorgt voor een glad oppervlak waarop de uiteindelijke vloerafwerking kan worden aangebracht, zoals tegels, hout of laminaat.

Het storten van een vloer in een nieuwbouw woning is een belangrijk onderdeel van de bouw. Het is van belang dat dit proces zorgvuldig wordt uitgevoerd om ervoor te zorgen dat de vloer stevig en duurzaam is. Laat het storten van de vloer dan ook over aan professionals met ervaring op dit gebied.

Soorten vloeren

Er zijn verschillende soorten vloeren die kunnen worden gestort, zoals betonvloeren, cementdekvloeren en anhydrietvloeren.

Betonvloeren

Betonvloeren zijn de meest voorkomende vloeren in nieuwbouw woningen. Beton is een sterk en duurzaam materiaal dat geschikt is voor zware belasting, zoals bijvoorbeeld in garages en werkplaatsen. Een betonvloer kan ook gebruikt worden als basis voor andere vloerafwerkingen, zoals tegels of hout.

Cementdekvloeren

Cementdekvloeren worden meestal gebruikt als afwerking van de betonvloer. Een cementdekvloer is een dunne laag cement die over de betonvloer wordt aangebracht. Deze laag zorgt voor een glad oppervlak waarop tegels of andere vloerafwerkingen kunnen worden aangebracht.

Anhydrietvloeren

Anhydrietvloeren worden ook vaak gebruikt als afwerking van de betonvloer. Anhydriet is een gipsachtige stof die wordt vermengd met water en op de betonvloer wordt aangebracht. Net als bij de cementdekvloer zorgt deze laag voor een glad oppervlak waarop tegels of andere vloerafwerkingen kunnen worden aangebracht. Het voordeel van anhydrietvloeren is dat ze sneller drogen dan cementdekvloeren.

Wat kost een vloer storten?

De kosten voor het storten van vloeren in een nieuwbouw woning kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type vloer, de oppervlakte van de ruimte en de benodigde voorbereiding. Over het algemeen zijn betonvloeren de meest voordelige optie, terwijl anhydrietvloeren het duurst kunnen zijn. Een betonvloer kost gemiddeld tussen de €30,- en €60,- per vierkante meter, terwijl de kosten voor een anhydrietvloer tussen de €50,- en €80,- per vierkante meter kunnen liggen. Daarnaast kunnen er extra kosten in rekening worden gebracht voor het egaliseren van de ondergrond, het aanbrengen van isolatie of het plaatsen van vloerverwarming.

Hieronder vind je een prijstabel met gemiddelde kosten voor het storten van verschillende soorten vloeren in een nieuwbouw woning.

Kosten vloer storten 2024

Type vloer Kosten per m²*
Betonvloer €30,- – €60,-
Cementdekvloer €25,- – €35,-
Anhydrietvloer €50,- – €80,-

*Houd er rekening mee dat de prijzen in de tabel slechts een indicatie zijn en kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren.

Vloerbedekking: tips voor het kiezen

De vloer is gestort en nu is het tijd om de bedekking van de vloer te kiezen en te plaatsen. Dit kan een lastige taak zijn, omdat er zoveel verschillende soorten vloeren zijn om uit te kiezen. Het is belangrijk om een vloer te kiezen die past bij jouw smaak en budget, maar ook bij de stijl van jouw huis. Hieronder geven we je enkele aandachtspunten:

Kies de juiste vloer

De eerste stap bij het plaatsen van een vloer in een nieuw huis is het kiezen van de juiste vloer. Er zijn veel verschillende soorten vloeren om uit te kiezen, zoals hout, tegels, laminaat, vinyl, en meer. Het is belangrijk om een vloer te kiezen die past bij jouw smaak en budget, maar ook bij de stijl van jouw huis. Overweeg ook de duurzaamheid en onderhoud van de vloer.

Meet de ruimte op

Voordat je een vloer koopt, is het belangrijk om de ruimte op te meten waar de vloer geplaatst zal worden. Zo kun je bepalen hoeveel vloer je nodig hebt en voorkom je dat je te veel of te weinig koopt.

Leg de vloer op de juiste manier

Als je de vloer gaat plaatsen, is het belangrijk om dit op de juiste manier te doen. Lees daarom goed de instructies van de fabrikant en volg deze nauwkeurig op. Als je niet zeker weet hoe je de vloer moet leggen, overweeg dan om een professional in te huren.

Overweeg vloerverwarming

Als je vloerverwarming overweegt, is het belangrijk om een vloer te kiezen die geschikt is voor dit type verwarming. Niet alle vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming, dus vraag advies aan een specialist voordat je een vloer koopt.

Kies voor een duurzame vloer

Een nieuwe vloer is een investering, dus overweeg om te investeren in een duurzame vloer. Een duurzame vloer gaat langer mee en is beter voor het milieu. Kijk bijvoorbeeld naar vloeren van gerecycled materiaal of vloeren die zijn gemaakt van duurzaam geproduceerd hout.

Plafonds

Een plafond is een belangrijk onderdeel van een huis en kan de uitstraling en sfeer van een kamer bepalen. Er zijn verschillende soorten plafonds, zoals gipsplatenplafonds, systeemplafonds en spanplafonds.

Gipsplatenplafonds

Gipsplatenplafonds worden het meest gebruikt in woningen. Ze zijn relatief goedkoop en gemakkelijk te installeren. Eerst worden er houten balken aan het plafond bevestigd om het plafond te ondersteunen. Vervolgens worden er gipsplaten op de balken geschroefd en worden de naden tussen de gipsplaten dichtgezet met speciaal vulmiddel. Het resultaat is een strak en naadloos plafond. De kosten voor een gipsplatenplafond liggen gemiddeld tussen de €30,- en €50,- per vierkante meter.

Systeemplafonds

Systeemplafonds worden vaak gebruikt in commerciële gebouwen. Ze bestaan uit een raster van metalen profielen waarin plafondplaten worden geplaatst. Dit type plafond is gemakkelijk te installeren en biedt gemakkelijke toegang tot kabels en leidingen die zich boven het plafond bevinden. De kosten voor een systeemplafond liggen gemiddeld tussen de €30,- en €60,- per vierkante meter.

Spanplafonds

Spanplafonds zijn een relatief nieuw type plafond en worden steeds populairder. Ze bestaan uit een strak, elastisch doek dat over het bestaande plafond wordt gespannen. Het doek kan in verschillende kleuren en texturen worden geleverd en biedt een naadloze afwerking. De kosten voor een spanplafond liggen gemiddeld tussen de €75,- en €100,- per vierkante meter.

Hoe wordt een trap gemaakt?

Het bouwen van een trap gebeurt in verschillende stappen. Allereerst wordt er een ontwerp gemaakt dat past bij de stijl van het huis en de beschikbare ruimte. Vervolgens wordt er een mal gemaakt waarop de treden worden geplaatst en wordt er een frame gebouwd voor de trap. De treden worden dan geplaatst en vastgezet aan het frame en de trap wordt afgewerkt.

Wat kost een plafond bouwen?

De kosten voor het bouwen van een plafond kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren. Hieronder vind je enkele factoren die de prijs kunnen beïnvloeden:

  • Type plafond: zoals eerder genoemd, zijn er verschillende soorten plafonds beschikbaar, elk met hun eigen prijskaartje. Gipsplatenplafonds zijn bijvoorbeeld meestal goedkoper dan spanplafonds.
  • Oppervlakte: hoe groter het oppervlak van het plafond, hoe hoger de prijs zal zijn. Dit komt omdat er meer materiaal en arbeid nodig is om een groter plafond te bouwen.
  • Moeilijkheidsgraad van de installatie: als het plafond op moeilijk bereikbare plaatsen moet worden gebouwd of als er speciale apparatuur nodig is om het plafond te installeren, kan dit de prijs verhogen.
  • Ontwerp: als het plafond een complex ontwerp heeft met veel details, zal de prijs waarschijnlijk hoger zijn dan bij een eenvoudiger ontwerp.

Hieronder vind je een prijstabel met de gemiddelde prijzen per vierkante meter voor de verschillende soorten plafonds.

Kosten plafond 2024

Type plafond Gemiddelde prijs per m²*
Gipsplatenplafond €30,- – €50,-
Systeemplafond €30,- – €60,-
Spanplafond €75,- – €100,-

*Houd er rekening mee dat dit slechts richtlijnen zijn en dat de werkelijke prijzen kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren.

Veelgestelde vragen over vloeren en plafonds

Hieronder vind je de antwoorden op enkele veelgestelde vragen over vloeren en plafonds.

Wat is het verschil tussen een betonvloer en een cementdekvloer?

Een betonvloer is een vloer van massief beton, terwijl een cementdekvloer een laagje van cement en zand is dat op een bestaande vloer wordt aangebracht om een egale ondergrond te creëren voor het leggen van vloerbedekking.

Hoe lang duurt het om een betonvloer te storten?

Dit hangt af van de grootte van de vloer en de omstandigheden op de bouwplaats. Over het algemeen kan het storten van een betonvloer enkele dagen tot een week duren.

Is het mogelijk om zelf een vloer te storten?

Het is mogelijk om zelf een vloer te storten, maar het is wel belangrijk om ervaring te hebben en de juiste materialen en apparatuur te gebruiken. Het kan daarom verstandiger zijn om een professional in te schakelen.

Wat is het verschil tussen een spanplafond en een gipsplatenplafond?

Een spanplafond is een strak en naadloos doek dat onder het bestaande plafond wordt gespannen, terwijl een gipsplatenplafond bestaat uit gipsplaten die aan een houten of metalen frame worden bevestigd.

Kan een plafond met oude balken worden verlaagd?

Ja, het is mogelijk om een plafond met oude balken te verlagen door er een nieuw plafond onder te bouwen. Dit kan bijvoorbeeld worden gedaan met behulp van houten latten en gipsplaten.

Hoe lang duurt het om een nieuw plafond te bouwen?

Dit hangt af van het type plafond en de omstandigheden op de bouwplaats. Over het algemeen kan het bouwen van een nieuw plafond enkele dagen tot een paar weken duren, afhankelijk van de grootte en complexiteit van het project.