Zadeldak: alles wat je moet weten

Lees meer over het zadeldak.

Gratis offertes aanvragen

Home » Dak » Zadeldak

Een zadeldak is een van de meest voorkomende en populaire soorten daken. Het bestaat uit twee hellende vlakken die samenkomen in een nok. Dit type dak is geschikt voor allerlei soorten huizen, van oudere huizen tot nieuwbouw en van eenvoudige huisjes tot villa’s.Wat is een zadeldak?

Een zadeldak is een dak met twee hellende vlakken die samenkomen in een nok. Het is een van de meest voorkomende en populaire soorten daken. Het zadeldak is geschikt voor verschillende soorten huizen en is ook een van de oudste daktypen. Het dak is zeer efficiënt omdat het regenwater snel afvoert. Het zadeldak is ook een van de makkelijkst te bouwen daken.

Geschiedenis van het zadeldak

Het zadeldak is een van de oudste soorten daken. Het werd voor het eerst gebruikt in de middeleeuwen en was voornamelijk te vinden op kerken en kastelen. Het dak was zeer geschikt voor deze gebouwen omdat het regenwater snel afvoerde. Het zadeldak werd later ook gebruikt voor andere soorten gebouwen, zoals woonhuizen.

Voordelen van een zadeldak

Er zijn veel voordelen van een zadeldak, waaronder:

 • Efficiëntie: Het zadeldak is zeer efficiënt omdat het regenwater snel afvoert. Dit helpt om de levensduur van het dak te verlengen en het risico op lekkages te verminderen.
 • Veelzijdigheid: Het zadeldak is geschikt voor verschillende soorten huizen en is verkrijgbaar in verschillende stijlen en materialen.
 • Lichtinval: Door het hellende dak is er meer lichtinval in de zolder of de bovenste verdieping van het huis.
 • Ventilatie: Een zadeldak biedt ook meer ventilatie, wat vooral handig is in de zomer.
 • Waardevermeerdering: Een zadeldak kan de waarde van uw huis verhogen.

Nadelen van een zadeldak

Er zijn ook enkele nadelen van een zadeldak, waaronder:

 • Kosten: Een zadeldak kan duurder zijn dan andere soorten daken.
 • Moeilijker te bouwen: Een zadeldak kan moeilijker te bouwen zijn dan andere soorten daken. Dit komt doordat het dak uit twee hellende vlakken bestaat en er meer precisie nodig is bij de bouw.
 • Niet geschikt voor alle huizen: Een zadeldak is niet geschikt voor alle soorten huizen, vooral niet voor huizen met weinig ruimte onder het dak.

Materialen voor een zadeldak

Er zijn verschillende materialen die gebruikt kunnen worden voor een zadeldak, zoals:

 • Dakpannen: Dakpannen zijn een van de meest voorkomende materialen voor zadeldaken. Ze zijn duurzaam, hebben een lange levensduur en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en stijlen.
 • Leien: Leien zijn ook populair voor zadeldaken. Ze zijn duurzaam en hebben een lange levensduur. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en stijlen.
 • Metalen dakbedekking: Metalen dakbedekking is ook geschikt voor een zadeldak. Het is duurzaam en heeft een lange levensduur. Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren en stijlen.
 • Bitumen dakbedekking: Bitumen dakbedekking is een andere optie voor zadeldaken. Het is relatief goedkoop en duurzaam.

Kosten van een zadeldak

De kosten van een zadeldak kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type materiaal dat wordt gebruikt, de grootte van het dak en de moeilijkheidsgraad van de installatie. Over het algemeen zijn zadeldaken duurder dan platte daken. In de onderstaande tabel vind je de gemiddelde prijzen.

Omschrijving Kosten*
Constructie zadeldak €13.000,-
Bekleding met hoogwaardige dakpannen €15.000,-
Isolate plaatsen €11.000,-
Totale kosten €39.000,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen.

Soorten zadeldaken

Er zijn verschillende soorten zadeldaken, zoals:

 • Enkel zadeldak: Een enkel zadeldak bestaat uit één hellend vlak en wordt vaak gebruikt voor bijgebouwen of schuren.
 • Dubbel zadeldak: Een dubbel zadeldak bestaat uit twee hellende vlakken die elkaar ontmoeten in het midden van het dak.
 • Mansardedak: Een mansardedak heeft een extra hellend vlak aan de onderkant van het dak. Dit type dak biedt meer ruimte in de bovenste verdieping van het huis.
 • Schilddak: Een schilddak heeft vier hellende vlakken in plaats van twee en is geschikt voor grotere huizen.
 • Zadeldak met dakkapel: Een zadeldak met dakkapel biedt meer ruimte in de bovenste verdieping van het huis en meer lichtinval.

Zadeldak onderhoud

Om je zadeldak in goede staat te houden, is regelmatig onderhoud belangrijk. Enkele onderhoudstips zijn:

 • Inspectie: Inspecteer je zadeldak regelmatig op tekenen van schade, zoals scheuren, beschadigde dakpannen of lekkages.
 • Schoonmaak: Maak je zadeldak regelmatig schoon om te voorkomen dat vuil en bladeren zich ophopen. Dit kan leiden tot verstopte dakgoten en waterophoping op het dak.
 • Reparatie: Repareer eventuele schade zo snel mogelijk om verdere schade en kosten te voorkomen.
 • Verwijdering van sneeuw en ijs: Zorg ervoor dat sneeuw en ijs van je zadeldak worden verwijderd om overbelasting van het dak te voorkomen.

Veelgestelde vragen over het zadeldak

Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen over het zadeldak.

Hoe lang gaat een zadeldak mee?

Een zadeldak kan tot 50 jaar meegaan, afhankelijk van het type materiaal dat wordt gebruikt en de mate van onderhoud.

Wat zijn de voordelen van een zadeldak?

Enkele voordelen van een zadeldak zijn duurzaamheid, bescherming tegen weersinvloeden en een stijlvolle uitstraling.

Welke materialen kunnen worden gebruikt voor een zadeldak?

Dakpannen, leien, metalen dakbedekking en bitumen dakbedekking zijn enkele materialen die kunnen worden gebruikt voor een zadeldak.

Hoeveel kost een zadeldak?

De kosten van een zadeldak variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type materiaal dat wordt gebruikt, de grootte van het dak en de moeilijkheidsgraad van de installatie.

Hoe onderhoud ik mijn zadeldak?

Reguliere inspecties, schoonmaken, reparatie en verwijdering van sneeuw en ijs zijn enkele onderhoudstips voor een zadeldak.