Mansardedak: alles wat je moet weten

Lees meer over het mansardedak.

Gratis offertes aanvragen

Home » Dak » Mansardedak

Een mansardedak is een veelzijdig en aantrekkelijk daktype dat zorgt voor extra woonruimte en een mooie uitstraling geeft aan je huis. Er zijn verschillende soorten mansardedaken, elk met hun eigen kenmerken en uitstraling. Bij het plaatsen van een mansardedak zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden, zoals de dakconstructie, vergunningen, isolatie en afwerking. De kosten van een mansardedak zijn over het algemeen hoger dan bij een traditioneel zadeldak, maar worden vaak terugverdiend door de extra woonruimte en waardevermeerdering van het huis. Zorg wel voor regelmatig onderhoud om het dak in goede staat te houden.

Op deze pagina bespreken we de voordelen van een mansardedak, de verschillende soorten mansardedaken en waar je op moet letten bij het plaatsen van een mansardedak.Voordelen van een mansardedak

Een mansardedak biedt verschillende voordelen ten opzichte van andere daktypen. Allereerst zorgt het voor extra woonruimte. Doordat de schuine kanten van het dak minder hoog zijn dan bijvoorbeeld bij een traditioneel zadeldak, ontstaat er meer ruimte onder het dak. Dit maakt het mogelijk om een extra verdieping te creëren, die bijvoorbeeld als slaapkamer, studeerkamer of logeerkamer kan worden gebruikt.

Een ander voordeel van een mansardedak is de mogelijkheid om grote dakramen of dakkapellen te plaatsen. Dit zorgt voor veel lichtinval en maakt de extra verdieping een stuk aantrekkelijker om in te verblijven.

Tot slot heeft een mansardedak een mooie uitstraling. Het geeft je huis een Franse allure en zorgt voor een unieke uitstraling ten opzichte van andere huizen in de buurt.

Verschillende soorten mansardedaken

Er zijn verschillende soorten mansardedaken, elk met hun eigen kenmerken en uitstraling. Hieronder bespreken we de meest voorkomende types.

Volledig mansardedak

Een volledig mansardedak heeft aan beide zijden van het dak een schuine kant. Hierdoor ontstaat er een vrijwel rechte wand aan de bovenzijde van het dak. Dit type mansardedak geeft de meeste extra ruimte en is daarom erg populair.

Half mansardedak

Een half mansardedak heeft aan één zijde van het dak een schuine kant. Aan de andere zijde is er een verticale muur. Dit type mansardedak wordt vaak toegepast bij huizen met een asymmetrische gevel.

Gebroken mansardedak

Een gebroken mansardedak heeft aan beide zijden van het dak een schuine kant, maar deze zijn niet even hoog. Hierdoor ontstaat er een gebroken daklijn, wat zorgt voor een speels effect.

Waar je op moet letten bij het plaatsen van een mansardedak

Bij het plaatsen van een mansardedak zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Ten eerste is het belangrijk om te kijken naar de dakconstructie. Niet alle daken zijn geschikt voor een mansardedak en het kan zijn dat er aanpassingen nodig zijn om het dak geschikt te maken.

Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de vergunningen. Voor het plaatsen van een mansardedak is in de meeste gevallen een vergunning nodig. Het is verstandig om dit vooraf te checken bij de gemeente.

Naast de dakconstructie en vergunningen zijn er nog een aantal andere zaken waar je rekening mee moet houden. Zo is het belangrijk om te kijken naar de isolatie van het dak. Een mansardedak heeft vaak meer dakoppervlak dan andere daktypen, waardoor er ook meer warmte kan ontsnappen. Zorg daarom voor goede isolatie om warmteverlies te voorkomen en energie te besparen.

Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de afwerking van het dak. Een mansardedak is vaak goed zichtbaar vanaf de straat en kan daardoor een belangrijk onderdeel zijn van de uitstraling van je huis. Kies daarom voor hoogwaardige materialen en een afwerking die past bij de stijl van je huis.

Kosten van een mansardedak

De kosten van een mansardedak zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van het dak, het type dak en de afwerking. Over het algemeen is een mansardedak wel duurder dan een traditioneel zadeldak. De extra kosten worden echter vaak terugverdiend door de extra woonruimte die het oplevert en de waardevermeerdering van het huis.

Hieronder vind je een tabel met de geschatte kosten voor het plaatsen van een mansardedak. Houd er rekening mee dat deze kosten kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van het dak, het type dak en de afwerking.

Mansardedak kosten 2024

Kostenpost Geschatte kosten*
Dakconstructie en materiaal € 10.000 – € 20.000
Dakbedekking € 4.000 – € 8.000
Isolatie € 2.000 – € 4.000
Dakramen € 1.000 – € 3.000
Afwerking (bijv. dakgoten) € 2.000 – € 4.000
Arbeidskosten € 5.000 – € 10.000
Totaal € 24.000 – € 49.000

Let op: deze kosten zijn slechts een schatting en kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren. Het is daarom belangrijk om een gedetailleerde offerte op te vragen bij een ervaren dakdekker.

Onderhoud van een mansardedak

Een mansardedak vergt iets meer onderhoud dan een traditioneel zadeldak. Dit komt doordat er meer dakoppervlak is en er vaak meer hoeken en randen zijn waar vuil en vocht zich kunnen ophopen. Zorg daarom voor regelmatig onderhoud, zoals het schoonmaken van de dakgoten en het controleren op beschadigingen aan het dakbedekking.

Veelgestelde vragen over het mansardedak

Hieronder krijg je antwoord op enkele veelgestelde vragen over het mansardedak.

Is een mansardedak geschikt voor alle soorten huizen?

Nee, niet alle huizen zijn geschikt voor een mansardedak. Het is belangrijk om te kijken naar de dakconstructie en vergunningen voordat je een mansardedak laat plaatsen.

Is een mansardedak duurder dan een traditioneel zadeldak?

Ja, over het algemeen zijn de kosten van een mansardedak hoger dan bij een traditioneel zadeldak. Dit wordt echter vaak terugverdiend door de extra woonruimte en waardevermeerdering van het huis.