Home » Muren » Woordenboek

Woordenboek: muren

Hieronder vind je verschillende begrippen en definities over het onderwerp muren.

Metselwerk

Metselwerk is een constructie die wordt gemaakt door bakstenen, betonblokken of andere bouwstenen op elkaar te stapelen en aan elkaar te metselen met mortel.

Latei

Een latei is een horizontale constructie boven een opening in een muur, zoals een deur of raam, die het gewicht van de muur erboven draagt.

Houten kozijn

Een houten kozijn is een raam- of deurkozijn dat is gemaakt van hout.

Dilatatievoeg

Een dilatatievoeg is een opening in een bouwconstructie die wordt gebruikt om uitzetting en samentrekking als gevolg van temperatuurschommelingen en vochtigheidsveranderingen op te vangen.

Gevelbekleding

Gevelbekleding is een materiaal dat wordt gebruikt om de buitenkant van een gebouw te bedekken en te beschermen tegen de elementen. Voorbeelden zijn houten gevelbekleding, stenen bekleding, aluminium bekleding en kunststof bekleding.

Krimpscheuren

Krimpscheuren zijn scheuren in beton of pleisterwerk die ontstaan door krimp tijdens het uithardingsproces.

Draagmuur

Een draagmuur is een muur die de structurele last van een gebouw draagt. Het wordt vaak gebruikt in oudere huizen en kan gemaakt zijn van verschillende materialen, zoals baksteen, beton of kalkzandsteen.

Spouwmuur

Een spouwmuur is een muurconstructie die bestaat uit twee parallelle muren met een tussenruimte, de spouw genaamd. De spouw biedt extra isolatie en vochtbestendigheid en wordt vaak gevuld met isolatiemateriaal.